Loading...

Зам.-министър Павлов: Китай е на трето място сред търговските ни партньори извън ЕС

Зам.-министър Павлов: Китай е на трето място сред търговските ни партньори извън ЕС

Двустранната търговия бележи ръст от почти 20% спрямо 2021 г.

„Китай е на трето място сред търговските партньори на България извън ЕС, а двустранната търговия бележи ръст през миналата година от почти 20% спрямо 2021 г.“ Това заяви зам.- министър Николай Павлов при откриването на Международната конференция „Европа – КНР. Диалог в името на прогреса. 10 години инициатива „Един пояс, един път”.

„Ние разглеждаме развитието на търговско-икономическите отношения между България и Китай в контекста на пълноправното членство на България в Европейския съюз и факта, че Китай е стратегически партньор за България и ЕС, както и в рамките на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа и Инициативата „Един пояс, един път”, каза зам.-министър Павлов. Той допълни, че съществуват неизползвани възможности за разширяване на българския износ за Китай, българският бизнес има траен интерес и търси нови възможности за увеличаване на експорта към китайския пазар.

„България приветства китайските компании, които са заинтересовани да установят в България свои производствени бази и развойни центрове и да навлязат на пазара на ЕС.“, каза зам.-министър Павлов.

„Вярвам, че все повече китайски компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции. Министерство на икономиката и индустрията е готово да окаже подкрепа на китайските фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката.“, каза зам.-министър Павлов.

Той допълни, че правителството прилага конкретни мерки и стимули за подкрепа и насърчаване на инвестициите и постоянен достъп до огромния пазар на ЕС.

Зам.-министър Павлов акцентира на инвестиционните предимства, които предлага страната ни като политическа, икономическа и финансова стабилност, постоянно подобряваща се комуникационна и логистична инфраструктура, квалифицирана работна ръка, специални насърчителни мерки и стимули за инвеститорите, както и достъп до пазара на ЕС.

Той гарантира, че българското правителство ще продължи да поставя във фокуса на външноикономическата си политика търговските и индустриалните отношения с Китай, като традиционен партньор на България в Азия, и ще подкрепя всички инициативи в интерес на ефективното сътрудничество между двете страни.

Конференцията се организира от Българската национална асоциация „Един пояс, един път“ и Фондация „Славяни“ в партньорство с Китайския център за съвременни световни изследвания, Мрежата за изследване на Инициативата „Един пояс, един път“ и Китайския народен институт за външни работи.

В продължение на два дни политически, културни и обществени дейци, депутати, дипломати, учени и експерти от България, Китай, Балканите и други страни от Европа, както и представители на ЕП обсъждат и търсят отговори и перспективни идеи за мястото, ролята и механизмите на работа на неправителствения сектор, на гражданското общество за развитие на диалога, за укрепване и стабилизиране на сигурността и мира.

Приветствия към участниците в конференцията отправиха Н. Пр. г-н ДОН Сяодзюн, посланик на КНР в България, Уан Лийон, заместник-председател на „Китайски център за съвременни световни изследвания“, заместник – председателят на Народното събрание Росица Кирова, председателите на ТПП и АИКБ. Приветствия бяха прочетени и от името на президента Румен Радев и на заместник министъра на външните работи на КНР г-н Дън Ли.

Споделете