Loading...

Зам.-министър Павлов участва във форум за привличане на висококвалифицирани кадри за бизнеса

Зам.-министър Павлов участва във форум за привличане на висококвалифицирани кадри за бизнеса

Зам.-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов участва в Национален бизнес форум на тема „Работна сила от трети страни в подкрепа на българския бизнес“, организиран от “Обединени бизнес клубове”.

Проблемът с липсата на висококвалифицирани кадри на пазара е притеснителен, той е спирачка пред възможностите на нашата икономика да расте и да е конкурентоспособна, каза пред форума Павлов.

Той припомни, че в края на миналата година Министерство на икономиката и индустрията инициира анализ за възможностите за опростяване на процедурите за наемане на квалифицирани кадри от трети страни. Документът беше разработен и приет от Икономическия и социален съвет преди седмица.

Зам.-министър Павлов напомни и за инициативата на МИИ търговските аташета на България да подпомогнат процеса по наемане на висококвалифицирани кадри от трети страни.

Преди дни правителството прие реда за въвеждане в експлоатация и използването на автоматизираната платформа за издаване на разрешения за работа, така наречената Синя карта, припомни зам.-министърът.

„Тази платформа ще дигитализира процесите и ще отговори до голяма степен на това, което търси бизнесът“, каза Павлов.

В Националния бизнес форум участие взеха депутати, представители на Дирекция „Миграция“, Агенция по заетостта, работодатели и др.

Споделете