Loading...

Зам.-министър Пенева проведе среща със зам.-министъра на външните работи на Република Южна Африка Алвин Буетес

Зам.-министър Пенева проведе среща със зам.-министъра на външните работи на Република Южна Африка Алвин Буетес

Зам.-министърът на икономиката Ивелина Пенева проведе среща със зам.-министъра на външните работи на Република Южна Африка Алвин Буетес, на която обсъдиха търговско-икономическите отношения между двете страни.

На срещата в Министерството на икономиката Пенева заяви, че РЮА е важен и перспективен външнотърговски партньор на България.

„Последните няколко години са белязани от траен ръст на взаимната търговия, която устойчиво поддържа нива над 100 млн. щ.д. Съществуват широки възможности и желание, както на български, така и на южноафрикански компании за задълбочаване на това сътрудничество“, заяви Пенева.

Тя допълни, че са високо оценени отношенията, изградени между ЕС и РЮА в различни области, особено в сферата на търговията, които дават на нашите две страни допълнителни възможности за балансиране и оптимизиране на взаимния стокообмен.

По думите й провеждането на двустранни бизнес-форуми ще разшири фирмените връзки и ще задълбочи преките контакти между бизнес-партньорите. Икономическият зам.-министър наблегна на важността на посещенията на търговски и бизнес делегации и активно участие на бизнесмени от двете страни в изложения, международни и национални форуми, организирани в двете страни.

„Считаме за необходимо да се разширят директните контакти между фирмите от двете страни чрез съвместно или участие на разменни начала в големите търговски изложения и панаири, провеждани у нас и в РЮА. Отсъствието на действаща Смесена междуправителствена комисия между двете страни може да бъде компенсирано със създаването на български бизнес клуб към посолството ни в Претория, който да предлага организирането на официални и работни срещи, както и различни мероприятия“, каза още Пенева.

От своя страна зам.-министър Буетес изтъкна значението, което страната му придава на връзките с България като традиционна приятелска държава в Европа и като страна-член на ЕС. Южноафриканската страна открои специалния си интерес към развитие на сътрудничеството в икономиката и търговията, включително към традиционни български хранителни продукти като кисело мляко и сирене.

Споделете