Loading...

Зам.-министър Петров: Искаме ОПИК да бъде фактор за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес

Зам.-министър Петров: Искаме ОПИК да бъде фактор за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес

„Искаме ОПИК да стигне до българския бизнес не просто като усвояване на средства, а като фактор за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес. 24 проекта на обща стойност над 26 милиона лв. успешно са приключили за бизнес фирмите в община Ловеч по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика /ОПРКБИ/ 2007-2014 г.“. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на среща с бизнеса и общинското ръководство на Община Ловеч. Най-голям е броят на процедурите за технологична модернизация на предприятията – 15 проекта. „През новия програмен период по първата процедура на ОПИК за подобряване на производствения капацитет в МСП до момента сключените договори са 14“, допълни зам.-министърът, и подчерта, че се надява изоставането в областта по отношение на усвояване на европейските фондове да бъде компенсирано през новия програмен период. „Искаме ОПИК да стигне до българския бизнес не просто като усвояване на средства, а като фактор за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес“, заяви още заместник-министър Любен Петров.

„Тук сме да чуем гласа на бизнеса, за да може своевременно да се изчистват тромавите процедури, които пречат на българския бизнес. Това е моментът, когато българската икономика трябва да заработи на по-високи обороти“, каза още заместник-министър Петров и призова бизнеса в община Ловеч да бъде още по-активен.

По-рано днес заместник-министърът на икономиката разгледа производствените мощности на мебелната фирма „Рико стил“ ЕООД в гр. Троян. Фабриката е бенефициент по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/ и започва изпълнението на проект за повишаване на производителността на стойност 1 160 867 лв. Предприятието произвежда столове и маси изцяло за външните пазари. Заместник-министър Петров посети и мебелното предприятие „Никром тръбна мебел“ в гр. Ловеч, което работи като доставчик на веригата ИКЕА.

Свързана медия

Споделете