Loading...

Зам.-министър Петров представи мерки за стимулиране на Северозападна България

Зам.-министър Петров представи мерки за стимулиране на Северозападна България

“Министерство на икономиката е министерство на бизнеса в България”. Това каза зам.-министърът на икономиката Любен Петров днес на пресконференция във Враца, на която бяха представени мерките на министерството за насърчаване на инвестициите в северозападен регион.

Сред основните приоритети на Министерство на икономиката е предоставяне на преференции по Оперативна програма “Иновации и конкурентноспособност” на малки и средни предприятия от региони с висока безработица. Всички 10 общини от Област Враца са с нива на безработица над средните за страната.

“Малките и средни предприятия са гръбнакът на нашата икономика и представляват 99.8% от всички предприятия в България. Ето защо, като част от екипа на министър Лукарски, искам да заявя пред Вас, че приоритетно ще се занимаваме с бизнес средата на северозападните райони, така че нещата тук да достигнат стандартите на по-развитите райони в страната”, увери зам.-министърът и напомни, че Министерство на икономиката се е заело със сериозни административни процедури с цел облекчаване на бизнеса. Разчитаме на сериозни предложения за проекти от Ваша страна, както и на вас, медиите, за тяхното популяризиране. Разчитаме на обратна връзка от бизнеса, за да може България да не е на опашката на Европа”

Друга мярка в програмата на министерството е насърчаване на инвестициите в Индустриални зони, сред които е и тази във Видин. В тази връзка Любен Петров сподели, че министър Лукарски ще направи предложение за Индустриалните зони на Бизнес форум на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се провежда днес в Белград. С тази мярка се цели привличане на инвеститори в региона, с което да се увеличи заетостта и подобри стандартът на живот.

Сред приоритетите на министерството е и изграждането на пътя Ботевград-Видин, който също ще бъде предложен за обсъждане на Бизнес форума в Белград. Инфраструктурните проекти са един от най-важните фактори за стимулиране на икономическия ръст и привличане на инвеститори. “Каквито и инвестиции да се случват, без инфраструктурна среда, няма как да бъдат успешни”, коментира Любен Петров и пожела много сили, енергия и предприемачески дух на фирмите, “защото те са малките стопани на държавата ни”.

Споделете