Loading...

Зам.-министър Петров представи нови възможности за българската и полската отбранителни индустрии

Зам.-министър Петров представи нови възможности за българската и полската отбранителни индустрии

Българската отбранителна индустрия е 95% експортно ориентирана

Българската отбранителна индустрия развива технологичните си способности и потенциал в отговор на променящите се предизвикателства пред сигурността и с цел запазване на своята конкурентоспособност. Това каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на българо-полския форум “Възможности за сътрудничество в сферата на отбранителната индустрия” с участието на компании от двете страни.

Българската отбранителна индустрия е 95% експортно ориентирана. Трансферът й за Полша през последните три години регистрира значителен ръст и през 2013 г. полската държава е на второ място сред европейските страни по обем на вноса на български продукти, свързани с отбраната, допълни зам.-министърът. Той подчерта, че Министерството на икономиката работи за запазване и развитие на потенциала на българската отбранителна индустрия и ускореното й изграждане като конкурентоспособен и иновативен европейски производител. “И двете страни определят отбранителните си индустрии като елемент от системата за национална сигурност, оценяват ролята им за изграждане на необходимите способности за сигурност и отбрана”, каза още той.

През последните три години годишният оборот на дружествата от отбранителната индустрия е бил над 600 млн.лв. Броят на заетите работници и служители в отрасъла е приблизително 15 000 души.

Зам.-министър Петров допълни още, че усилията на Министерството на икономиката са насочени към установяване на активен диалог с утвърдените браншови и клъстерни организации в индустриалните сектори, които са свързани с отбраната и сигурността. Силно насърчаваме българските фирми и индустриални експерти да участват в проучванията и инициативите на Индустриалната консултативна група на НАТО.

“Членството на България в Алианса дава право на българските фирми да участват и на етапа на конкурентния подбор – в международни търгове за осъществяване на проекти на НАТО”, заяви зам.-министърът.

“Искам да Ви уверя, че Министерство на икономиката е реално ангажирано с подобряване на бизнес средата и може да разчитате на нашето активно сътрудничество и подкрепа. Ние ще работим усилено за изпълнението на икономическите приоритети на правителството –поддържане на благоприятен бизнес климат, насърчаване на инвестициите и иновациите и подобряване на достъпа до финансиране”, заключи зам.-министър Петров.

Споделете