Loading...

Зам.-министър Петров съпредседателства Първата сесия на българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество

Зам.-министър Петров съпредседателства Първата сесия на българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество

За България Пакистан представлява важен търговски партньор в района на Южна Азия. Това каза заместник-министъра на икономиката Любен Петров при откриването на Първата сесия на българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. Тя се провежда на 22 и 23 юни в София под съпредседателството на заместник-министър Петров и Омар Хамид Хан, заместник-секретар на Департамента по икономическите въпроси в Министерство на финансите, приходите, икономическите въпроси, статистиката и приватизацията на Ислямска република Пакистан.

Виждаме потенциал за разширяване на износа ни за Пакистан на селскостопански продукти и храни, като българско кисело мляко, слънчогледово олио, консервирани плодове и зеленчуци, зърнени храни. Продукти на машиностроенето и по-конкретно машини за хранително-вкусовата промишленост и селскостопанска техника, медикаменти и др., също представляват интерес за пакистанската страна. „Приветстваме създаването на смесени предприятия между български и пакистански фирми в изброените области“, каза в приветствието си зам.-министър Петров. Сред секторите с висок потенциал за успешно развитие са електрониката и електротехника, информационните технологии, химическата и фармацевтичната индустрия, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и туризма, както развитието на индустриални зони и високотехнологични паркове у нас. „Държавните компании „Национална компания индустриални зони“ и „София Тех Парк“ могат да бъдат надежден партньор за пакистанските компании, които обмислят разширяване на своята производствена и научноизследователска дейност в Европа“, допълни заместник-министър Любен Петров.

Дневният ред на сесията включва широк кръг от теми и въпроси от областта на търговията, индустрията, инвестициите, селското стопанство, информационните технологии и съобщенията, транспорта, туризма, културата и други области. В рамките на двудневната работа на Първата сесия на българо-пакистанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество се предвижда провеждането на двустранен бизнес-форум и валидиране на пощенска картичка по повод 50 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

През 2014 г. двустранната търговия се равнява на 35.3 млн. щ.д., като отбелязва спад от 11.1% спрямо 2013 г. Българският износ достига 14.7 млн. щ.д., отчитайки намаление от 42.3% в сравнение с предходната година, а вносът от Пакистан нараства с 45.9%, достигайки 20.6 млн. щ.д.

През първото тримесечие на 2015 г. двустранната търговия се равнява на 8.9 млн. щ.д, като отчита ръст от 15.4% спрямо същия период на 2014 г. Това се дължи на ръст на българския износ с 49.6% до 4.5 млн. щ.д., докато вносът от Пакистан намалява с 6.6% до 4.4 млн. щ.д. Водещи позиции в българския износ през разглеждания период заемат следните стокови групи: сулфати, пръти и профили от мед, биологични продукти, двигатели, хранителни добавки за животни, отломки от чугун, желязо и стомана, помпи за течности и др.

Споделете