Loading...

Зам.-министър Петров връчи награди на най-отличените експортьори за 2013 г.

Зам.-министър Петров връчи награди на най-отличените експортьори за 2013 г.

Замeстник-министърът на икономиката Любен Петров връчи два от големите приза на официална церемония за тазгодишната класация “Експортьор на годината”, организирана от сайта exporter.bg. Наградата за най-големи приходи от експорт за 2013 г. зам.-министърът връчи на логистичната фирма”Гопет Транс” ЕООД, а производителят на растителни хранителни масла”Бисер Олива” АД бе отличен за завоюване на нови пазари през 2013 г.

„Подобни инициативи са изключително важни за насърчаване развитието на малкия и среден бизнес в България, който съставлява 99.8% от всички предприятия в страната и е основен двигател на икономиката”. Това каза зам.-министър Петров по време на церемонията по награждаването, която се състоя в Националния музей на политехниката. Той подчерта, че новото правителство си поставя за цел да подпомогне тези компании да завоюват по-голямо присъствие на международните пазари.

По думите му един от безспорните приоритети на Министерство на икономиката е провеждането на активна и последователна външноикономическа политика, насочена към създаване на благоприятни условия за развитие и засилване на конкурентоспособността на българското производство, увеличаването на експортния потенциал и интернационализация на малките и средни предприятия.”Нашата цел е преструктуриране на българския експорт към средно и високотехнологичен. Усилията ни са насочени към приоритетно развитие на експортно-ориентирани сектори, които осигуряват висока добавена стойност. Позитивна индикация е, че делът на стоките от високотехнологичните сектори постепенно се увеличава”, каза още Любен Петров.

„Уверявам ви, че Министерството на икономиката ще продължи с активната си политика на диалог с бизнеса и подкрепа на инициативи за разширяване присъствието на българските стоки и услуги в страните-водещи партньори от Европа, Азия, Близкия Изток, Северна Африка и Северна Америка”, заключи зам.-министър Петров.

Главният редактор на exporter.bg Димитър Дженев от своя страна определи подкрепата на българския експортен бизнес и най-вече малките и средни предприятия като национална кауза.

Споделете