Loading...

Зам.-министър Щонова: Български фирми от отбранителния сектор могат да кандидатстват по европейска програма (ASAP) за финансови средства в размер на 500 млн. евро

Зам.-министър Щонова: Български фирми от отбранителния сектор могат да кандидатстват по европейска програма (ASAP) за финансови средства в размер на 500 млн. евро

Европейска програма в подкрепа на производството на боеприпаси и ракети ще осигури безвъзмездни финансови средства в размер на 500 милиона евро за периода 2023-2025 г. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на откриването на информационна сесия, посветена на Акт в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP). Тя подчерта, че Министерството на икономиката и индустрията е готово да помогне при евентуални трудности по време на кандидатстването на всяка една фирма, без значение дали е държавна или частна.

„За нас е много важно популяризирането и участието на възможно най-много български фирми от отбранителната индустрия по програмата (ASAP)“, каза още зам.-министър Щонова.

В рамките на работната среща представители на министерството и на ЕК запознаха участниците с процедурите, изискванията и сроковете за подаване на проектни предложения. Те вече са публикувани на интернет страницата на Европейската комисия. Програмата се управлява пряко от Комисията, която ще оценява подадените проектни предложения с помощта на независими експерти.

Заместник-министър Щонова подчерта още, че програма ASAP ще разкрие нови възможностите пред българските производители на боеприпаси и ракети – да увеличат конкурентоспособността си, да разширят и модернизират производствения си капацитет, да укрепят веригите си на доставки и да развият нови способности.

Събитието се организира от Министерството на икономиката и индустрията съвместно с Главна дирекция “Отбранителна индустрия и Космос” на Европейската комисия (ЕК). На срещата присъстваха представители на държавните институции и на български предприятия – производители на боеприпаси и ракети.

Споделете