Loading...

Зам.-министър Щонова: Германия е най-големият външнотърговски партньор на България

Зам.-министър Щонова: Германия е най-големият външнотърговски партньор на България

12 млрд. евро достигна стокооборотът между двете страни през 2022 г. Само за първото тримесечие на 2023 г. българският износ за Германия надхвърля 1,6 млрд. евро

Германия e най-големият външнотърговски партньор на България през изминалата година. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова в Бургас при откриването на форума “Nearshoring and diversification back to EU”, който се организира от морската община и Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

По думите ѝ през 2022 година стокооборотът между двете страни е достигнал 12 млрд. евро, което е абсолютен рекорд. „Възходящият тренд продължава и през тази година, като само за първото тримесечие на 2023 г. българският износ надхвърля 1,6 млрд. евро, а вносът от Германия е над 1,5 млрд. евро, обяви Щонова.

„Обнадеждаваща е и оценката на немския бизнес, който оперира в нашата страна. По данни от изследване на ГБТИК сред германските компании у нас, сто процента от тях заявяват, че биха инвестирали отново в България. Немските фирми са и едни от най-големите инвеститори в страната ни“, посочи зам. – министър Щонова. Тя изтъкна данни на БНБ , според които само за първото тримесечие те са инвестирали нови над 83 млн. евро в страната.

„Българската икономика се развива със стабилни темпове. Нашата цел е да поставим фокуса върху инвестиции в сфери, които генерират по-голяма добавена стойност”, каза още зам.-министър Щонова.

Тя поздрави гостите на форума от името на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов за стабилните и силни икономически и търговски отношения между Германия и България и ги увери, че ще продължи активното сътрудничеството между ръководеното от него ведомство и Германо-българската индустриално-търговска камара.

Целта на форума, който бе открит в Международния конгресен център, е да постави България като атрактивна дестинация за бизнес както и да разшири двустранните българо-германски икономически отношения. Участие в него взеха посланикът на ФР Германия в България Н.Пр. г-жа Ирене Мария Планк, кметът на община Бургас – Димитър Николов, както и представители на бизнеса от двете страни.

Споделете