Loading...

Зам.-министър Щонова: Стойността на сключените договори между български компании и структури на НАТО значително нарасна

Зам.-министър Щонова: Стойността на сключените договори между български компании и структури на НАТО значително нарасна

Обсъдени бяха възможностите за участие на българската индустрия в инициативи на ЕС и НАТО в сферата на отбраната и сигурността

„Българските фирми участват активно в търгове на НАТО, като само през 2022 г. наши компании са сключили договори на стойност над 26 млн. евро“. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на конференцията „Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации“. Този форум е първото събитие от календара за отбелязване на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО.

Зам.-министър Щонова: Стойността на сключените договори между български компании и структури на НАТО значително нарасна

По време на събитието зам.-министър Щонова изтъкна още, че Министерството на икономиката и индустрията осигурява възможности за участие на български предприятия от отбранителния сектор в програми на ЕС за укрепване на конкурентоспособността и иновационния капацитет на сектора, като Европейският фонд за отбрана. През 2022 г. 9 от общо 41 проекта, одобрени за финансиране по Фонда, са с българско участие. В допълнение тя припомни, че българските производители на боеприпаси са получили шанс да разширят производствения си капацитет с безвъзмездни финансови средства от ЕС по Програмата за укрепване на производството на боеприпаси (ASAP). Програмата стартира през юли 2023 година и ще продължи до 2025 г. ASAP е с бюджет от 500 млн. евро и ще предлага финансова подкрепа за европейски предприятия, производители на боеприпаси и ракети. „Този инструмент е сериозна възможност да бъдат разработени нови мощности в сектора, както и да бъдат увеличени или преструктурирани съществуващи производствени линии. Очаква се българските дружества, които са кандидатствали с проекти по програма ASAP, да получат резултатите в началото на март тази година“, обясни още зам.-министър Щонова.

В рамките на конференцията бе обсъдено бъдещето на европейската отбранителна промишленост. Разгледани бяха възможностите за иновации в сектора, които да укрепят капацитета на Европа в отговор на настоящите и бъдещите предизвикателства пред сигурността и отбраната.

По време на събитието заместник-министър Щонова проведе срещи с представителя на Европейската комисия, Тимо Песонен, и с представителите на двете агенции на НАТО, Алън Маклауд и Антонио Калдерон. На тях бяха обсъдени бъдещите инициативи на ЕС и НАТО в сферата на отбраната и сигурността и възможностите за участие на българската индустрия в тях.Зам.-министър Щонова: Стойността на сключените договори между български компании и структури на НАТО значително нарасна

Във форума участваха още вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание Христо Гаджев, генералният директор на Генерална дирекция „Отбранителна индустрия и космос“ в Европейската комисия, Тимо Песонен, помощник-генералният секретар на НАТО по иновациите, хибридните и кибер предизвикателствата, Дейвид ван Вийл, директорът по управление на жизнения цикъл на Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване, Алън Маклауд, директорът по технологиите на Агенцията на НАТО за комуникации и информация, Антонио Калдерон и други.

Организатори на събитието са Министерството на отбраната, съвместно с Министерството на иновациите и растежа и Министерството на икономиката и индустрията.

Споделете