Loading...

Зам.-министър Щонова участва в редовната среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата (БТПП)

Зам.-министър Щонова участва в редовната среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата (БТПП)

За първото тримесечие българският износ за страните от ЕС възлиза на 7.5 млрд. евро

От началото на тази година, само за периода януари-март 2023 г. българският износ за страните от ЕС е на стойност 7.5 млрд. евро, което е 65 % от общия обем на експорта ни. Това е увеличение от 5 % на годишна база, спрямо същия период на 2022 г. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на редовната среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), по случай поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от Испания от 1 юли 2023 г. На срещата присъстваха Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко, Н.пр. Халид Емара , посланик на Арабска Република Египет, представители на бизнеса и др.

В рамките на срещата зам.-министър Щонова подчерта, че през последните години кризите, вследствие на COVID-19 и войната в Украйна, са оказали негативно влияние, както върху европейските икономики, така и върху българската. „Въпреки възникналите трудности, европейските икономики, включително и нашата, започнаха постепенно да се възстановяват. През 2022 г. България отчете ръст на БВП с 3.4% на годишна база, което постави страната ни на 16-то място сред 27-те страни-членки на ЕС по този показател“ каза зам.-министър Щонова.Зам.-министър Щонова участва в редовната среща на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата (БТПП)

По време на дискусията стана ясно, че с оглед създаване на условия за развитие на българската индустрия приоритет по време на Испанското председателство ще бъде работата по проекта за Регламента за осигуряване на суровини от критично значение и проекта за Регламента за индустрия с нетни нулеви емисии (Net Zero Industry Act). Чрез тях ще се търсят възможности за участие на български предприятия в бъдещите стратегически проекти за добив и преработка, за технологична модернизация за ресурсна и енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, въвеждане на чисти технологични процеси, прилагане на кръгови модели и дигитализация на българската индустрия.

В заключение заместник-министър Щонова увери, че и занапред в лицето на Министерството на икономиката и индустрията българският и чуждестранният бизнес ще имат надежден партньор, силна подкрепа и възможности да развият и разширят бизнеса си у нас и в региона.

Споделете