Loading...

Зам.- министър Сукалински: Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал, който съставлява 13% от общия износ на страната

Зам.- министър Сукалински: Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал, който съставлява 13% от общия износ на страната

„Ел Би Булгарикум“ представи най-новата си разработка – безлактозен пробиотичен айрян на най-голямото хранително изложение у нас

Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал. От 2010 г. износът на храни бележи постоянен ръст, като общото му нарастване през периода 2010-2023 г. е 244%. Само за 2023 г. износът на храни e на стойност 11.2 млрд. лв. и нараства с 12% спрямо предходната година, като съставлява 13% от общия износ на страната. Това обяви заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински при откриването на едно от най-значимите събития в сектора за Югоизточна Европа – Международните изложения Месомания, Пътят на млякото, Интерфуд & дринк и Wine&Spirits ShoW. Във форума, който обединява целия хранително-вкусов сектор, участват над 500 изложители от 3 континента.

Д-р Сукалински посочи, че с близо 90 хиляди заети в около 6 хиляди компании хранително-вкусовата промишленост е най-големият работодател в производството в България.

Зам.- министър Сукалински: Хранително-вкусовата промишленост има ярко изразен експортен потенциал, който съставлява 13% от общия износ на странатаТой изрази увереността си, че форумът ще създаде нови възможности за бизнес контакти и развитие на нови пазари и дистрибуторски мрежи на всички сегменти от хранително-вкусовата промишленост, ще бъде отправна точка за стартиращи фирми, и ще покаже посоката на развитие и повишаване на конкурентоспособността на отрасъла.

При откриването на изложението зам.-министър Сукалински, заедно с министъра на земеделието и храните Георги Тахов посетиха щанда на държавната млекопреработвателна компания към Министерството на икономиката и индустрията „Ел Би Булгарикум“. Там бе представен за първи път най-новият продукт на компанията – безлактозен пробиотичен айрян, който съдържа пробиотичен щам с европейски патент. Продуктът е разработен от учените от Изследователския център на „Ел Би Булгарикум“ и е предназначен за широка употреба, включително и за консуматори със затруднено усвояване на млечната захар – лактоза. След проведени производствени тестове предстои пускането му на пазара.

Щанда на „Ел Би Булгарикум“ посети и Н. Пр. Хисаши Мичигами, посланик на Япония у нас, който разговаря със зам.-министър Сукалински и изпълнителния директор на компанията Живко Живков. По време на разговора стана ясно, че месец след подписването на договора за съвместна научна лаборатория с японската компания „Мейджи“ дружеството вече работи по изпълнението на споразумението, като е започнала оперативно реалната работа по създаването на лабораторията у нас.

В речта си по време на откриването на Форума посланик Мичигами изрази благодарност към министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и зам.-министър Сукалински за ефективното сътрудничество. Той определи подписания преди месец договор между държавната „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ за изграждането на съвместна лаборатория като стабилна основа за задълбочаване на сътрудничеството между двете компании. Посланик Мичигами съобщи, че ежедневно с лиценза на българската компания в Япония се произвеждат 500 000 кофички кисело мляко „Мейджи-България-Йогурт“.

В официалната церемония по откриване на Международните хранителни изложения, организирани от Интер Експо Център и браншовите организации от сектора, участваха още Джузепина Дзара – посланик на Италия, Кенет Мертен – посланик на САЩ, Светлозар Патарински – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, Добри Митрев – председател на УС на Българска стопанска камара, председателите на браншовите съюзи и асоциации от хранително – вкусовата промишленост.

Споделете