Loading...

Зам.-министър Везиева откри Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“

Зам.-министър Везиева откри Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“

„Предприемач е не само този, който има идея, но и този който има кураж да я реализира. Благодаря на „Джуниър Ачийвмънт“ затова, че ви предизвикват да създавате идеи и да имате смелостта да ги отстоявате и реализирате“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева на откриването на Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ , на който Министерство на икономиката е партньор чрез проектите „Брандико“ и „Стартс“. Те със своите тренировъчните предприятия предоставят възможност на ученици и студенти от цялата страна да получат обучение по предприемачество.

При откриването на Младежкия Бизнес форум Даниела Везиева получи благодарствен плакет от изпълнителния директор на „Джуниър Ачийвмънт“- България г-жа Милена Стойчева за добрата съвместна работа с министерството по проекти за ученици и студенти, създаващи тренировъчни предприятия и свързани с насърчаване на предприемачеството и творческите индустрии и за развитието на потенциала на младите хора в България

Зам.-министър Везиева подчерта, че чрез своите два проекта „Брандико“ и „Стартс“ министерство на икономиката подпомага учениците и студентите да получат знания и умения относно значението на интелектуалната собственост, да се научат да създават търговска марка и да я защитават като Марка на Общността.

„Да си предприемач означава много неща, да имаш идея, да знаеш как да я реализираш, да създадеш екип, който да я реализира и най-важното да създадеш добавена стойност на обществото в държавата, в която живееш“, заяви заместник-министърът в привествието си към участниците.

„Ако успеем да създадем на младите самочуствие на знаещи, на хора които могат да направят всичко, значи сме успяли да създадем нещо много важно, професионално общество, което да отговаря на съвременното дигитално място в което ние всички живеем“, завърши тя.

Даниела Везиева посети и щандовете на търговското изложение на Младежкия Бизнес форум, където участниците демонстрират своите продукти и услуги.

Министерство на икономиката реализира успешни проекти като „Брандико” и проектът „stARTs” . По време на провелия се Младежки Бизнес Форум „Изгряващи звезди“ взеха активно участие тренировъчни предприятия и по двата проекта на министерството. Събитието се организира ежегодно от Джуниър ачийвмънт България, с които институцията има успешно партньорство дълги години.

Форумът събра на едно място над 400 ученици, студенти, преподаватели, представители на бизнеса и държавните институции, дипломати и медии. Това е събитие, което обединява годишните национални състезания по най-популярната програма на Джуниър ачийвмънт България – „Учебна компания”.

Ученици и студенти от цялата страна представиха на щанд своите бизнес идеи и продукти, чието разработване е било през цялата учебна година. Те бяха оценени от журита, съставени от представители на бизнеса и публичните институции, пред които всяка учебна компания трябваше да представи своята услуга или продукт. Накрая на деня бяха връчени големите награди за „Най-добра ученическа компания на България” и за „Най-добра студентска компания на България”. Победителите в двете категории, всяка година представят България в европейските състезания за най-добра учебна компания за ученици и студенти.

Наградата „Най-добра ученическа компания на България” бе присъдена на едно от тренировъчните предприятия създадено по проект „stARTs” – „MetalPriz“, ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ – София. Те ще представят България в европейските състезания за най-добра учебна компания за ученици и студенти, които ще се проведат през месец юли тази година. Състезанията са на много високо ниво и всички компании, които участват са най-добрите от най-добрите. На трето място в същата категория отново бе отличено предприятие по „stARTs“ – IDS, от същото училище.

Проектът „stАRТs” e въвеждане в училищата по изкуствата и спортните училища на практиката на тренировъчните предприятия (ТП), като цели да възпита учениците на предприемаческо мислене. Поражда в тях копнеж за реализиране на собствен бизнес, активира въображението им и стимулира желанието им да видят породилите се бизнес идеи в реалност. По „stАRТs” са създадени 10 ТП в 4 училища по изкуствата и 1 спортно училище, като децата показват изключителен предприемачески нюх и талант. Именно този талант бе забелязан и по време на провелият се форум „Изгряващи звезди“.

По конкурс „Брандико“- защита на търговска марка бяха раздадени грамоти за 3-то място на Green Recyclers, 2-ро място на Diverse Art и големият победител на 1-во място – S.NINEDESIGN от общ брой на участвалите компании – 41. Заелите 1-во и 2- ро място са отново учебни предприятия по проект „stARTs“.

Споделете