Loading...

Зам.-министър Везиева: Разкриването на временни приемни на КЗП е част от усилията ни до гражданите да достигне повече информация

Зам.-министър Везиева: Разкриването на временни приемни на КЗП е част от усилията ни до гражданите да достигне повече информация

Разкриването на временни приемни на КЗП е част от нашата нова програма през тази година и усилията ни до гражданите да достигне повече информация за техните потребителски права и за реда, по който биха могли да ги отстояват. Това заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева при официалното откриване на временната приемна на КЗП в Каварна.

„Потребителите не са достатъчно запознати със своите права, а всеки би трябвало да ги знае.” – посочи заместник-министърът на икономиката.

„Бих искал да изразя задоволството си от това, че имаме възможността да открием наша приемна в Каварна в периода, в който се провежда „Каварна рок 2015” и в града са привлечени много хора от цялата страна, включително от чужбина. Така информационните ни материали, изготвени на няколко езика, ще могат да достигнат до повече граждани, които да се информират в началото на активния летен сезон за своите права при ползване на услуги в туристически обекти, при пазаруване, при пътуване. На място те ще могат да получат консултация от експерт, а също и при необходимост да подадат жалба.” Това обяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов при официалното откриване на временната приемна.

Кметът на Община Каварна Цонко Цонев приветства инициативата и сподели, че се радва, че КЗП разкрива приемна в града. Той отправи апел към останалите организации да последват този пример и добави, че взаимодействието с местната власт ще доведе до по-добри резултати в полза на гражданите.

На събитието присъстваха и Константин Арабаджиев – член на КЗП, Илиян Станоев – регионален директор на КЗП във Варна, заместник-кметът на Каварна Галя Иванова, представители на КЗП и общинската администрация, медии и граждани.

От началото на сезона КЗП е извършила 480 проверки в туристически обекти, разположени на територията на Северното Черноморие. При тях са съставени 20 акта за нарушения като липса на цени в български лева в менюта в заведения; предоставяне на услуга в обект, който не отговаря на изискванията за определената му категория; отсъствие на регистър на предявените рекламации и др.

Споделете