Loading...

Зам.-министър Везиева връчи сертификати на 19 младежи за технологични проекти

Зам.-министър Везиева връчи сертификати на 19 младежи за технологични проекти

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева връчи сертификати на одобрените кандидати от проведения Национален конкурс по проект “Техностарт” днес на церемония в Министерството на икономиката. „Обявяването на този конкурс активизира и привлече вниманието на голям брой млади хора в България, желаещи да стартират собствен бизнес“, посочи зам.-министърът.

Проектът “Техностарт” бе насочен към студенти, докторанти и наскоро дипломирани. Той има стимулиращ ефект за предприемчивите млади хора, които желаят да създадат иновативни стартиращи фирми. Чрез проекта, Министерството на икономиката предоставя безвъзмездна финансова помощ в размер на до 20 000 лв на всеки одобрен бизнес план в областта на индустрията, IT услугите и научната и развойна дейност.

Зам.-министърът на икономиката връчи сертификатите на 19 млади предприемача, които вече са създали свои фирми и са готови сами да предложат на пазара своите продукти и услуги. Тя обърна внимание, че не по-малко важни са и тези 166 проекта, които не получиха финансиране. „Ние вярваме, че и тези млади хора вече мислят за пазарна реализация на своите идеи и също няма да спрат и ще регистрират свои фирми и развият проектите си“, допълни Везиева.

„С гордост мога да кажа, че обявяването на този конкурс активизира и привлече вниманието на голям брой млади хора в България, желаещи да стартират собствен бизнес. Доказателство за това е значителният брой кандидатури, които министерството получи – 185. За първи път поканихме български студенти и докторанти, учещи в чужбина, да представят своите бизнес планове и при успех, да регистрират фирма в България“, обяви зам.-министър Везиева. Тя изтъкна огромното разнообразие на идеите на младите хора, голяма част от които са в областта на информационните технологии, проекти свързани с предлагане на пазара на нови продукти и услуги, основаващи се на ново научно знание.

Тя пожела успешен старт на одобрените кандидати в техните бизнес начинания и създаване на устойчиви фирми за българската икономика.

Споделете