Loading...

Зам.-министър Яна Топалова откри българо-индйиски онлайн бизнес форум

Зам.-министър Яна Топалова откри българо-индйиски онлайн бизнес форум

Двустранната търговия между България и Индия се развива нагоре. Увеличението на българо-индийския оборот през последните десет години е почти трикратно, но все още има огромен потенциал. Това заяви заместник-министърът на икономиката Яна Топалова при откриването на българо-индийски онлайн бизнес. Събитието е организирано от Конфедерацията на индийската индустрия, Българската агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ и посолството на Република България в Индия.

Икономическият заместник министър подчерта, че предимствата на българската икономическа среда са привлекли много водещи индийски компании като инвеститори в България в областта на ИКТ, селското стопанство, фармацевтичния сектор и автомобилните компоненти. „Вярвам, че повече индийски компании ще имат интерес да се възползват от България като дестинация за бизнес и инвестиции. Готови сме да подкрепим индийски компании, които искат да инвестират в България в сектори, осигуряващи висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката“, допълни тя.

По отношение на инвестициите Топалова отбеляза, че през последните няколко години има успешни български инвестиции в Индия по различни програми на индийското правителство като „Направете в Индия“, „Интелигентни градове“ и „Чиста Индия“. „Гордеем се, че през последните години българските предприемачи, регистрирани в Индия, затвърдиха позицията си на най-бързо развиващия се интернет доставчик в Ню Делхи и още петнадесет индийски града. По думите й българските ИТ специалисти са разработили иновативни мобилни приложения за безопасност, които успешно обслужват отделни клиенти и полицейски управления в Индия. Български компании са създали производствени мощности в Индия за опаковане на битум в Мумбай, както и производствената фабрика за ветеринарни лекарства в Пуна. „През последните две години български и индийски компании стартираха и амбициозни съвместни предприятия в Индия по инициативата Make in India“, изтъкна тя.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че от двете страни има постоянен интерес към сътрудничество в различни области. „Убедена съм, че създадените днес нови бизнес контакти ще допринесат за по-нататъшното задълбочаване и развитие на нашето партньорство. „Индия е ценен партньор на България и ЕС и искрено се надяваме скоро да бъде подписано Споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия, което ще послужи като катализатор за укрепване на икономическите отношения между нашите страни“, каза още тя.

По думите й с цел преодоляване на негативните последици от пандемията трябва да се положат съвместни усилия за намиране на нови възможности за сътрудничество в области от взаимен интерес като онлайн събития ще послужат като отлична възможност за участниците да представят своите бизнес предимства, качества на своите продукти, производствени технологии и ноу-хау и да имат ползотворни B2B срещи.

Споделете