Loading...

Зам.-министър Янко Топалов откри конференция по повод Световния ден на метрологията

Зам.-министър Янко Топалов откри конференция по повод Световния ден на метрологията

Значимостта на работата на българските метролози е още по-видима сега, когато държавата следва категоричната политика за овладяване на цените, чрез по-добра информираност и по-строг контрол. Това каза заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов по време на откриването на конференция „Измерванията в подкрепа на глобалната хранителна система“. Тя се организира по повод Световния ден на метрологията от Български институт по метрология, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, както и от Съюз на метролозите в България.

През тази година честванията на Деня в световен мащаб преминават под мотото „Измерванията в подкрепа на глобалната хранителна система“. „Осигуряването на безопасни и достъпни храни е задача за всички правителства по света. Към това се стремят също и всички – от фермерите и производителите на храни, които търгуват с продукти чрез дистрибутори и търговци на дребно, до потребителите на международно, национално и на местно ниво“, посочи зам.-министър Топалов и изтъкна, че изменението на климата поставя още по-големи предизвикателства пред глобалната хранителна система. „Във всеки етап обаче на тези процеси е ключова работата на експертите като Вас. Защото вие осигурявате надеждните измервания на количеството и качеството на всички хранителни продукти“, обърна се икономическият заместник-министър към участниците в конференцията.Зам.-министър Янко Топалов откри конференция по повод Световния ден на метрологията

Той увери организаторите, участниците и гостите на събитието, че както досега Министерството на икономиката и индустрията ще бъде активен партньор и винаги ще имат институционалната подкрепа в справянето със съществуващите предизвикателства.

В събитието участваха Евгени Симеонов, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Георги Милушев, председател на Съюза на метролозите в България, Златко Халваджиев, главен секретар на Българския институт по метрология и др.

Световният ден на метрологията – 20 май, отбелязва годишнината от подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г. Този договор формира основата на международната измервателна система, която от своя страна е в основата на научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, както и подобряването на качеството на живот и опазването на глобалната околна среда.

Споделете