Loading...

Заместник-министър Борисов: Акредитацията е от съществено значение за съвременното общество

Заместник-министър Борисов: Акредитацията е от съществено значение за съвременното общество

Българската служба за акредитация за последната година има 610 оценки и 223 срещи на комисиите за акредитация. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в откриващата среща на редовния одит на Европейската организация за акредитация на нашия Национален орган по акредитация – Изпълнителна агенция „Българската служба за акредитация“ /БСА/. Партньорската оценка се извършва на четири години, за да бъдат синхронизирани и хармонизирани международните стандарти, практики и изисквания.

Зам.-министър Борисов посочи, че Правителството и министерството на икономиката работят активно за намаляване на административната тежест и за ускоряване на икономиката като в този контекст е важно да има надежден орган по качеството и сертифицирането на повече продукти. Той допълни, че това е ключова и жизненоважна част от инфраструктурата по качество в българската икономика.

По думите му към днешна дата има 642 акредитирани органа със стабилен ръст от над 3% на годишна база. Агенцията има за последната година 610 оценки и 223 срещи на комисиите за акредитация.

Зам.-министърът на икономиката изтъкна, че акредитацията е от съществено значение за съвременното общество, тъй като стандартът на живот се подобрява и усъвършенстването на продуктите и услугите се увеличава, като всички разчитаме все повече на изпитвания и сертифициране, за да потвърдим тяхната безопасност и качество. „На сцената на съвременния живот е много важно да имаме надежден орган, притежаващ, конкурентоспособността и ресурсите, с които да служи на обществото“, завърши той.

Изпълнителна агенция “Българска служба за акредитация” предоставя акредитация на органите за оценяване на съответствието, включително лаборатории за изпитване, лаборатории за калибриране, медицински лаборатории, органи за сертификация на продукти, органи за сертификация на системи за управление, органи за сертификация на лица, контролни органи, проверяващи по околната среда, верификационни органи. Изпълнителна агенция “Българска служба за акредитация” е органът за контрол на лабораториите за съответствие с принципите на Добрата лабораторна практика при изследване на химични вещества и съединения; както и за кандидатите, кандидатстващи за определяне като техническа служба или тези, които вече са определени като такава.

Споделете