Loading...

Заместник-министър Борисов: Българският износ за Китай отбелязва ръст от близо 39%

Заместник-министър Борисов: Българският износ за Китай отбелязва ръст от близо 39%

Усилията ни са насочени към засилване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред участниците в Представянето на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай. Събитието беше организирано от Н.П. г-н Джан Хайджоу, посланик на Китай в България и се проведе в новата сграда на Китайското посолство.

Заместник-министър Борисов отбеляза, че е налице голям потенциал, за което свидетелстват и данните за двустранната търговия. „През 2017 г. българският износ за Китай достига 715 щ.д., като отбелязва ръст от близо 39% на годишна база. Вносът от Китай в България се равнява на 1 милиард и 242 милиона щатски долара, като нараства с близо 8%“, изтъкна зам.-министър Борисов.

По думите му доказателство за потенциала на сътрудничество между двете страни е големият брой български фирми, които участват в събитието. „В глобален аспект предстои развитието на някои тенденции като дигитализацията на икономиката и индустриалната революция. „Тези тенденции ни поставят в една среда, в която разстоянието между държавите не е от значение, а ние можем да търсим синергия и сътрудничество въпреки това разстояние“ заяви зам.-министър Борисов.

Заместник-министърът на икономиката посочи, че в последните няколко години вносът на селскостопанска продукция и храни в Китай се увеличава с огромни темпове. Борисов допълни, че тенденцията в следващите години показва, че Китай ще се оформи като най-големият пазар на хранителни продукти в световен мащаб. „България има необходимият потенциал да изнася качествени храни и селскостопански продукти за Китай, минерална вода и напитки. За нас е много важно процедурите за внос в Китай на селскостопански и хранителни продукти да бъдат улеснени“, изтъкна зам.-министърът.

Лъчезар Борисов подчерта, че един от най-добрите начини китайският бизнес да бъде информиран за потенциала и възможностите на българските износители е редовното участие в специализираните търговски панаири и изложби. Той бе категоричен, че предстоящият през ноември тази година в Шанхай Панаир за вносни стоки предоставя изключително добра възможност за българските износители. „Събитието ще бъде изцяло ориентирано към вносители от цял свят, а министерството на икономиката е възложило на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия да организира българско национално участие в панаира“, завърши икономическият заместник-министър.

Споделете