Loading...

Заместник-министър Борисов: Над 30 проекта на обща стойност около 400 млн. лв. са сертифицирани през 2019 г. по ЗНИ

Заместник-министър Борисов: Над 30 проекта на обща стойност около 400 млн. лв. са сертифицирани през 2019 г. по ЗНИ

През 2019 г. по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) Министерство на икономиката е сертифицирало над 30 проекта на обща стойност около 400 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият близо 3000 нови работни места. Това заяви заместник-министъра на икономиката Лъчезар Борисов по време на XIV Годишни награди „Инвеститор на годината”, организирани от БАИ.

Икономическият зам.-министър подчерта, че страната ни е отличник по кредитен рейтинг за региона, а условията за инвестиции в България са много добри, като за това свидетелства позиционирането на България в международните рейтингови класации. “През тази една година, която измина, създадохме невероятен инвеститорски екип, които е готов да реагират на секундата във всяка една ситуация”, посочи Борисов. По думите му на събитието за първи път има фирми, които ще бъдат бъдещи инвеститори, и догодина самите те могат да бъдат наградени.

Инвестиционните проекти в процес на сертифициране към Българската агенция за инвестиции са 69 на брой с общ размер на очакваните инвестициите над 2 млрд. лв. Предвижда се разкриването на близо 6000 нови работни места, като проектите са в секторите производство, преработваща, автомобилна индустрия, здравеопазване и ИТ.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награда в категория Инвестиция в човешки капитал на “СЕ Борднетце – България” ЕООД. Компанията произвежда и доставя кабелни комплекти за водещи автомобилни производители в Европа. Размер на инвестицията, направена през 2019 г. 26.4 млн. лв., а брой на създадени работни места в завода си в град Мездра са 467.

Свързана медия

Споделете