Loading...

Заместник-министър Борисов откри инвестиция за производство и оборудване на бронирани автомобили на стойност 5 млн.лв в Самоков

Заместник-министър Борисов откри инвестиция за производство и оборудване на бронирани автомобили на стойност 5 млн.лв в Самоков

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов участва в официалното откриването на първата в България производствена база за производство на бронирани автомобили, която се намира в Самоков. Инвестицията на стойност от близо 5 млн. лв. е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията. Първите български автомобили вече са произведени и бяха представени на откриването.

Заместник-министър Борисов подчерта, че се отчита тенденция на повишаване на инвестициите в производството. Икономическият заместник-министър посочи, че Министерство на икономиката работи за подобряване на бизнес климата и условията за инвестиции, като през последната година ускорено се развива машиностроенето и автомобилостроенето, за което свидетелства и днешната инвестиция, която е част от реализирания ръст от 7.2% на инвестициите в страната през първото тримесечие на 2018г.

По думите му реализирането на проекта е изключително позитивен сигнал за отбранителната индустрия, която има важно значение и като сектор от икономиката, който осигурява сериозни приходи и висококвалифицирани работни места. „Оценяваме високо непрекъснатия стремеж да се развиват производствените мощности, да се разширява и усъвършенства гамата на произвежданите продукти, да се въвеждат съвременни технологични и иновативни решения в сферата“, допълни той.

Собственикът на „Самел-90“ инж. Петър Георгиев, изтъкна, че над 50 години фирмата предоставя комуникационно обслужване и произвежда радио смутители, като 90% от продукцията е предназначена за износ.По думите му ноу-хау по проекта може да достигне стойност от 50 млн.лв. От своя страна д-р инж. Антон Стефов – изпълнителен директор на „Интернешенъл Арморед Груп“, посочи, че неговата компания има 20 годишен опит в областта на дизайна и производството на бронирани автомобили и стъкла, както и заводи в редица държави.

Официални гости на събитието бяха още заместник- министърът на отбраната Анатолий Величков, кметът на Самоков Владимир Георгиев, както и народни представители.

Дружествата от отбранителната индустрия „Самел-90“ и „Интернешенъл Арморед Груп БГ“ са обединили усилията си в компания “САМАРМ” за съвместно сътрудничество за ново производство и оборудване на различни видове бронирани машини, които ще се произвеждат в България и ще отговарят на най-съвременните изисквания на НАТО.

Споделете