Loading...

Заместник-министър Борисов: През 2017 г. износът на вина бележи ръст от 6%

Заместник-министър Борисов: През 2017 г. износът на вина бележи ръст от 6%

За първите единадесет месеца на 2017 г. износът на вина бележи ръст от 6% спрямо същия период на 2016 г. и е в размер на над 31 млн. евро.Това заяви заместник – министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри Ден на отворените врати в Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки /НИИВСН/. Заместник- министър Борисов изтъкна, че страната ни е с дългогодишни традиции във винопроизводството и произвежда изключително качествени и конкурентни вина на световния пазар.

На събитието по случай Деня на лозаря и винаря, в присъствието на гости и експерти от бранша бе представен най-новият проект на НИИВСН – специализираната онлайн платформа VinoLab за работа с изпитвателната лаборатория. Това е интерактивна възможност за достъп на потребителите при избора и подаването на заявки за изпитване, както и до получените резултати от направените в лабораторията анализи, като във всеки един момент те могат да получат консултации за подобряване на своята продукция. Системата създава потребителски профил, съхраняващ резултатите от изпитването, които представляват ценна база данни с възможност за извършване на научни изследвания по отношение на различните реколти, както и да се правят сравнителни анализи.

В модерната акредитирана лаборатория, оборудвана според най-новите световни стандарти, се извършват близо 120 вида анализи на вино, етилов алкохол, дестилат, спиртни напитки, оцет, кисел продукт и др. Специални предложения има за обучение на лабораторни екипи, експертни оценки, анализи и др.

“НИИВСН” ЕООД е приемник на Института по винарство, създаден през 1952 г. През своята 65-годишна история той играе важна роля в развитието на българската винарска промишленост. Институтът е пионер в използването на нови технологии в лозаро-винарската промишленост. С дълга традиция в областта на иновациите, днес той продължава да инвестира в нови техники и методи на изследване в съответствие с най-новите световни тенденции.

Споделете