Loading...

Заместник-министър Борисов: Работим за засилване на Българо-Френските отношения

Заместник-министър Борисов: Работим за засилване на Българо-Френските отношения

През последните години търговско-икономическите отношения между България и Франция бележат положително развитие сигурен съм, че скорошната визита на президента Еманюел Макрон ще повиши още повече интереса на френските компании към България, а сътрудничеството ще бъде базирано на принципа на синергията. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на събитие организирано от Френско–българската търговска и индустриална камара посветено на развитието на двустранните отношения между двете държави под наслов Networking Vibe.

По думите на заместник-министър Борисов Министерството на икономиката е предприело първи стъпки към подобряване на бизнес климата. „Пет са основните приоритета, за които ще работим, като сред тях са облекчаването на административната тежест, развитието на Индустриални зони, повишаване на конкурентоспособността на българската икономика чрез провеждане на политика в подкрепа на малките и средните предприятия, дигитализация на икономиката и подкрепа за реализирането на всички мерки от Стратегията за развитие на капиталовия пазар“, посочи Борисов.

Заместник-министър Борисов подчерта, че Франция е сред водещите външнотърговски партньори на България, като е важно е да се отбележи, че за последните 10 години, стокообменът между двете държави се е увеличил с над 60%. “Надявам се и занапред да продължим все така активно съвместно да търсим възможности за разширяване на френското инвестиционно присъствие в България“, изтъкна икономическият заместник-министър.

През първото тримесечие на 2017 г. стокообменът между България и Франция се е увеличил с 5.8% в сравнение със същия период на 2016 г. и е в размер на 495.8 млн. евро. Износът към Франция се е увеличил с 11.6% и е в размер на 274.7 млн. евро. Вносът е намалял с 0.7% и е в размер на 221.1 млн. евро. Салдото е положително (53.6 млн. евро).

Споделете