Loading...

Заместник-министър Борисов: Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам ще способства за развитието на инвестиционния и търговски потенциал между страните

Заместник-министър Борисов: Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам ще способства за развитието на инвестиционния и търговски потенциал между страните

Темата на днешния Семинар в дни на българското председателство на Съвета на ЕС, е изключително значима и актуална не само за нашите две страни, но и за всички регионални и международни търговско-икономически партньори. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на организираният от посолството на Виетнам и УНСС Семинар на тема „Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам“.

Заместник-министър Борисов изтъкна, че през 2017 г. търговията между България и Виетнам е за над 76.9 млн. щ.д., от които български износ е за 28.0 млн. щ.д. „Приветстваме позицията на Виетнам в рамките на Цялостното и Прогресивно Споразумение за Транстихоокеанско Сътрудничество и възможностите за използване на преференциални тарифи в търговията си с държавите от двете страни на Тихия океан“, заяви Борисов. Той допълни, че българо-виетнамските отношения добиват нови, по-широки измерения в контекста на засиленото партньорство ЕС – АСЕАН и в рамките на диалога и сътрудничеството на Азиатско-европейския форум (АСЕМ).

Икономическият заместник-министър подчерта, че България винаги е изразявала подкрепа за преговорния процес за сключване на Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам. „Считаме, че Споразумението е добър пример за един съвременен модел на търговско споразумение, откриващ значителни нови възможности за компаниите от страните чрез подобрен пазарен достъп за стоките и услугите, установяващ добър стандарт за развитие на търговските отношения между ЕС и Югоизточна Азия“, заяви Борисов. Той допълни, че се очаква Европейската комисия да представи в Съвета правните инструменти за подписване и сключване на Споразумението. След приключване на процедурите в Съвета и ЕП, се очаква евентуалното влизане в сила на Споразумението до края на 2018 г.

„Подходът на ЕС продължава да бъде направляван от основополагащите принципи на стратегията Търговия – за всички, а именно отвореност в съчетание с конкуренция при равни условия, високи стандарти на труд, опазване на околната среда, защита на потребителите и социална закрила, които в съчетание на правилните политики, остават най-подходящият начин да гарантираме, че глобализацията работи в полза на всички“, заяви Борисов. Той допълни, че Споразумението ще способства за развитието на инвестиционния и търговски потенциал между страните, а България ще има възможност да се възползва пълноценно от потенциала, които предлага динамичният и перспективен пазар на Виетнам.

Споделете