Loading...

Заместник-министър Борисов участва в откриването на инвестиция за 90 млн. лева в Девня

Заместник-министър Борисов участва в откриването на инвестиция за 90 млн. лева в Девня

Доверието на инвеститорите и оценките за бизнес средата се подобряват и все по-голям брой компании заявяват намерения за нови инвестиции и разширяване на производството. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в откриването на инвестиция на нова инсталация /котел на циркулиращ кипящ слой по най-модерна технология/ на „СОЛВЕЙ СОДИ” АД в Девня. На официалната церемония присъстваха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Н. Пр. Франсоа Бонтън, посланик на Кралство Белгия в България, заместник-министрите на енергетиката и регионалното развитие Красимир Първанов и Валентин Йовев, както и областният управител на Варна и г-н Кристоф Клемант, президент на „Калцинирана сода и деривати“ в „Солвей”.

„Инвестицията за над 90 млн. лв. в иновативна технология, допълва приноса на компанията за развитието на българската икономика и използването на екологично чисти технологии“, подчерта зам.-министър Борисов. Той допълни, че дейността на Министерството на икономиката е насочена към последователно разширяване на възможностите за инвестиции и към развитие на предимствата на България като конкурентна инвестиционна дестинация. „По думите му приоритетите в политиката на министерството са насочени към стабилен икономически растеж и намаляване на административната тежест за бизнеса. „Стремим се да отговорим на високите изисквания на инвеститорите в страната по отношение на инвестиционния климат, стабилността и предвидимостта на средата и предлагането на адекватни насърчителни мерки“, изтъкна още заместник-министърът на икономиката.

От своя страна генералният мениджър на „Солвей“ за България г-н Спирос Номикос посочи, че сътрудничеството и разбирането от централната и местната власт е много важно за компанията, за да може да продължи инвестициите в България.

Преди официалното откриване на Втория котел на циркулиращ кипящ слой в ТЕЦ “Девен”, част от “СОЛВЕЙ СОДИ”, гостите посетиха завода и се запознаха с работата на предприятието. С откриването на новата инвестиция бе отбелязана и 20-годишнината от приватизацията на дружеството през 1997 година.

Свързана медия

Споделете