Loading...

Заместник-министър Борисов: За първите шест месеца на 2018 година износът на България за Чехия се увеличава с 11% и достига близо 300 млн. евро

Заместник-министър Борисов: За първите шест месеца на 2018 година износът на България за Чехия се увеличава с 11% и достига близо 300 млн. евро

През първите шест месеца на 2018 г. износът ни за Чехия се увеличава с 11% , спрямо същия период на миналата година и достига близо 300 млн. евро. Стокообменът също отбелязва увеличение за първото полугодие с 12% и е в размер на 647.266 млн. евро. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на пленарното заседание на Осмата сесия на Смесената българо-чешка Работна група за икономическо сътрудничество, която се проведе днес в София.

Съпредседател на работната група от българска страна е заместник-министър Борисов, а от чешка заместник-министърът на промишлеността и търговията на Чешката република г-н Петр Очко. Двамата обсъдиха теми и въпроси, които ще допринесат за активизирането на двустранното сътрудничество и подобряването на синергията между двете икономики. На заседанието стана ясно, че стокообменът между двете държави за миналата година възлиза на 1, 228 млрд. евро. Икономическият заместник-министър посочи, че през 2018 г. се очаква да отбележим нов рекорд в двустранната търговия с оглед на статистическите данни за полугодието.

„Чехия от десетилетия се утвърди сред водещите ни 15 търговски партньори в световен мащаб, заяви Борисов и допълни, че през последните десет години износът ни нараства – от 95 млн. евро през 2007 г. до рекордните 546 млн. евро през 2017 г., което е показателно за интереса на българския бизнес към чешкия пазар.По думите му налице е потенциал за повишаване на износа и задълбочаване на сътрудничеството в областите автомобилостроене, дигитализация и иновациите .

Заместник-министър Очко изтъкна, удовлетворенито си от нарастването на стокообмена и гарантира подкрепа за чешките инвестиции в България. Той допълни, че чешките инвестиции в страната ни могат да бъдат в секторите свързани със съхраняване на енергия, обработване на отпадъци, рециклиране и почистване на водите, производство на тролейбуси и автобуси и др.

След края на заседанието бе подписан и Протокол между Министерството на икономиката на Република България и Министерството на промишлеността и търговията на Чешката република.

Споделете