Loading...

Заместник–министър Даниела Везиева: Насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност

Заместник–министър Даниела Везиева: Насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност

Министерство на икономиката се интересува от мнението на бизнеса за това кои нормативни актове пречат на бизнес средата, стремим се към по-голяма прозрачност в работата на институциите. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева на Дискусионна среща на тема „Бизнес и институции в диалог за подобряване на инвестиционната среда в България”, организирана от Българска агенция за инвестиции (БАИ) с подкрепата на Министерство на икономиката.

Заместник-министър Везиева увери, че Министерство на икономиката работи за това да се улесни бизнеса по отношение на прозрачността на обществените поръчки и намаляването на административната тежест.

„Една от краткосрочните цели, които Министерство на икономиката си е поставило е да организираме работата на едно гише като част от мерките за намаляване на административната тежест“, посочи тя.

Везиева изтъкна, че се работи и по промени в правилника на Закона за насърчаване на инвестициите. „Идеята е да насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност, което изисква от нас да направим Правилника по начин, по който и в регионален и в национален мащаб да определим кои са приоритетните икономически дейности“.

Зам.-министърът обяви, че популяризирането на условията за инвестиции в България ще бъде подпомогнато от създаването на нов сайт, в който да се качва цялата информация, свързана с нормативна рамка и с това къде какъв бизнес има. „БАИ, Агенцията за малки и средни предприятия и Българската служба по експорт ще имат на едно и също място информация, така че всеки който се интересува от бизнес средата в България да може да я получава“, каза Везиева.

На дискусията представители на различни фирми поставиха проблема със синята карта, с която чужденци от трети страни придобиват право да работят в България. “Работим и върху това да съкратим сроковете за издаване на синя карта“, увери представителите на бизнеса тя.

„Надявам се, че бизнесът ще бъде достатъчно отворен, за да приеме варианта и за дуално обучение. Без вас то няма да проработи“, завърши Везиева.

Споделете