Loading...

Заместник-министър Даниела Везиева откри форум „Храни и напитки от слънчева България“ в Букурещ

Заместник-министър Даниела Везиева откри форум „Храни и напитки от слънчева България“ в Букурещ

„България отдава голямо значение на развитието на търговско-икономическото си сътрудничество с Румъния и подкрепя всяка инициатива, която би допринесла за активизиране на двустранното партньорство“. Това заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на българо-румънски форум- презентация „Храни и напитки от слънчева България“ в Букурещ днес. На форума в румънската столица се представят над 30 фирми от българската хранително-вкусовата промишленост.

Зам.-министър Везиева посочи, че разширяването и задълбочаването на двустранното сътрудничество би могло да се осъществи чрез насърчаване на сътрудничеството в определени сектори като хранително-вкусовата промишленост. Везиева изтъкна, че икономическа дейност „Производство на хранителни продукти” в България се осъществява от 4882 фирми, а оборотът на предприятията в сектора е 4,1 млрд евро. 1,1 млрд.евро е износът на фирмите от хранителната промишленост, което е 5.4% от общия износ на страната. Фирмите производителки на напитки в България са 580 с оборот от 801 млн.евро, от които износът е 85.5млн.евро.

“Румъния е коректен партньор на България в рамките на ЕС. Вярвам, че икономическото сътрудничество между двете страни ще получи допълнителен стимул с усилията на представителите на българския и румънския бизнес на днешния форум“, допълни тя.

„Един от начините за повишаване на стокообмена е чрез разнообразяване на търговските потоци между двете страни и включване на нови продукти и услуги като Етно туризма, например в листите на търгуваните стоки и услуги, което е в интерес и на двете държави“, завърши Везиева.

Стокообменът между двете държави отчита постоянно нарастване през последните години, като за 2014 г. той възлиза на 3,5 млрд. евро, което е ръст от 2,7 % в сравнение с 2013 г., през която е бил на стойност 3,4 млрд. евро.

За първите седем месеца на 2015 г. данните показват, че стокообменът е в размер на 2,1 млрд. евро, като за същия период на 2014 г. е бил 2 млрд. евро.

Споделете