Loading...

Заместник-министър Димитър Данчев и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество обсъдиха въвеждане на дуалното обучение в България

Заместник-министър Димитър Данчев и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество обсъдиха въвеждане на дуалното обучение в България

Политиката на Министерството на икономиката и индустрията за намаляване на недостига на квалифицирани кадри за бизнеса и преодоляване на ръста на младежка безработица в страната е насочена към по-широко интегриране на дуалното обучение в страната. Това беше подчертано по време на среща между заместник-министъра на икономиката и индустрията Димитър Данчев с представители на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (SDC). От страна на агенцията в срещата участваха Томас Щауфер и Франц Кел.

„В подкрепа на бизнеса Министерството разработи Информационна база данни, която обединява работодателите, предоставящи обучение чрез работа на ученици. В нея към момента са включени 89 предприятия, 806 ученици, желаещи да се включат в обучението и над 400 ученици и младежи, които се обучават“, заяви зам.-министър Данчев. Той представи и дългосрочните мерки за насърчаване на работодателите, които прилагат дуално обучение на кадри и за подкрепа за предприятията, които активно наемат младежи за обучение чрез работа.

Представителите на SDC заявиха подкрепата си към действията на министерството и представиха своя опит и добри примери от въвеждането на дуалното обучение в Швейцария. През септември 2022 г. правителствата на двете държави подписаха Програма за сътрудничество, която предвижда Швейцария да подкрепи България в реализацията на ключови приоритети, един от които е дуалното образование.

Споделете