Loading...

Заместник-министър Димитър Данчев се срещна с хърватска бизнес делегация

Заместник-министър Димитър Данчев се срещна с хърватска бизнес делегация

Двустранният стокообмен между България и Хърватия е близо 515 млн. евро за 2021 г. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев на среща с бизнес делегация от балканската държава. Визитата е по инициатива на Бранко Роглич, председател на Българо-хърватски бизнес клуб (БХБК) и президент на един от най-големите хърватски инвеститори у нас – компанията „Орбико груп“.

Двамата обсъдиха дейността и плановете на създадения през февруари тази година Българо-хърватски бизнес клуб. Основна цел на организацията е разширяване и задълбочаване на взаимните контакти между деловите среди и стимулиране на инвестиционната дейност в двете държави.

Димитър Данчев подчерта, че има много неизползван потенциал за активизиране на икономическото сътрудничество между България и Хърватия. Акцент бе поставен върху насърчаване на инвестициите, като сектори бяха коментирани инфраструктурни проекти, туризъм, хранително-вкусова промишленост, информационни и комуникационни технологии и др.

Председателят на Българо-хърватския бизнес клуб се ангажира да съдейства на български винопроизводители и търговци на вино да се включат в новосъздадена онлайн-платформа на неговата компания, която насърчава износа на вина.

Заместник-министър Димитър Данчев се срещна с хърватска бизнес делегация

Зам.-министър Данчев и председателят на БХБК Бранко Роглич се договориха на организираната през следващата година в Загреб среща на клуба да бъдат поканени български компании.

Българо-хърватският бизнес клуб е създаден през февруари т.г. в Загреб с цел разширяване и задълбочаване на взаимните контакти между деловите среди и стимулиране на инвестиционната дейност. Клубът обединява българските фирми на хърватския пазар и хърватските делови среди, осъществяващи сътрудничество с България. В него членуват над 20 компании – български, работещи в Хърватия, и хърватски, осъществяващи бизнес с България. Интерес за присъединяване са заявили поне още 20 други бизнес субекта.

Споделете