Loading...

Заместник-министър Иванова обсъди възможностите за външнотърговското сътрудничество с посланиците на Канада и Норвегия

Заместник-министър Иванова обсъди възможностите за външнотърговското сътрудничество с посланиците на Канада и Норвегия

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова обсъди възможностите за разширяване на икономическото и външнотърговското сътрудничество, както и задълбочаване на подкрепата по линия на трансатлантическия диалог и инвестициите с Н.Пр. Кевин Хамилтън, посланик на Канада, акредитиран за Румъния, България и Молдова.

„Предварителните данни за периода януари-октомври 2018 г. показват увеличение с 22% на стокообмена с Канада в резултат на значителен ръст на експорта“, подчерта зам.-министър Иванова. По думите й българският износ нараства с 45.6% на годишна база. Вносът от Канада бележи ръст от 4.6% за периода януари-октомври 2018 г., като това увеличение се дължи преди всичко на осъществени доставки на руди на благородни метали.

Един от основните въпроси, който икономическият зам.-министър обсъди с Н.Пр. Кевин Хамилтън по време на срещата беше кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По-късно през деня зам.-министър Иванова проведе среща и с Н.Пр. Лис Николин Клевен Гревстад, посланик на Норвегия, акредитирана за Румъния и България. По време на срещата беше дискутирана възможността за организиране на бизнес форум и двустранни срещи за стимулиране на външнотърговското сътрудничество между двете страни.

„Заинтересовани сме от активно участие на норвежки компании в реализацията на стратегически проекти с общоевропейско и национално значение и привличане на инвестиции във високопроизводителни сектори на икономиката“, подчерта Иванова. Тя допълни, че положително въздействие върху двустранната търговия би оказало популяризирането на бизнес климата в България, не само в Норвегия, но и в целия Скандинавски и Балтийски регион. Зам.-министърът на икономиката изтъкна и предимствата на страната ни като атрактивна търговска, инвестиционна и туристическа дестинация.

Заместник-министър Иванова е на посещение в Букурещ, начело на делегация, която взе участие в неформалното заседание на Съвета „Външни отношения“ – Търговия, по покана от румънския министър на търговията, предприемачеството и бизнес средата.

По време на неформалната среща министрите обсъдиха модернизацията на Световната търговска организация и преодоляване на проблемите в търговските отношения между ЕС-САЩ. Еврокомисар Сесилия Малмстрьом благодари на зам.-министъра на икономиката Лилия Иванова за подкрепата на България по двете теми.

Друга разисквана тема беше митата, наложени от американската администрация върху търговията със стомана и алуминий, както и позицията на ЕС в случай на налагане на мита върху вноса на автомобили и автомобилни части. Обърнаха внимание и на завишените мита за някои сирена внос от ЕС, включително и от България.

Свързана медия

Споделете