Loading...

Заместник-министър Иванова откри офис на бизнес организацията “Върховен съвет на европейския бизнес“

Заместник-министър Иванова откри офис на бизнес организацията “Върховен съвет на европейския бизнес“

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова присъства на официалната церемония по учредяването на български клон на румънската бизнес организация “Върховен съвет на европейския бизнес“ (SCEB), която е под егидата на „Сдружение стратегическа коалиция на европейския бизнес“. Основната дейност на SCEB е свързана с изграждането на контакти между бизнеса и обществените организации в Европейския съюз, като в резултат на дейността й през последната година приходите на членовете на организацията са се повишили общо с над 49 млн. евро. Организацията извършва своята дейност в Румъния, България, Гърция и Турция, като се очаква да бъдат разкрити офиси в още 9 държави в периода 2019-2022 г.

Заместник-министър Иванова подчерта, че между България и Румъния е налице отлично сътрудничество, което превръща двустранните отношения в приоритетни. „Днешното събитие е поредното доказателство за разгръщане на големия икономически потенциал между двете страни“, допълни тя.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че по данни на БНБ румънските инвестиции в България през 2018 г. са в размер на 7.7 млн. евро, като отбелязват ръст от 6.8%, а двустранният стокообмен надхвърля 4.6 млрд. евро. „Българският износ за Румъния за изминалата година възлиза на 2, 401 млрд. евро, което е ръст от 10.2%, а вносът е в размер на 2,206 млрд. евро и също отбелязва ръст от 3.4%“, заяви Иванова. По думите й очакванията и на двете страни са през настоящата година да се отчетат нови по-високи стойности.

Свързана медия

Споделете