Loading...

Заместник-министър Иванова откри Първия национален семинар по програма “Коперник”

Заместник-министър Иванова откри Първия национален семинар по програма “Коперник”

Космическата политика е от стратегическо значение за Европа. Тя осигурява независимост и готовност за решаване на мащабни проблеми и за поемане на глобални отговорности. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри Първия национален семинар по програма „Коперник” за България, адресиран към научните, бизнес и неправителствени организации. Събитието се организира от Института за космически изследвания и технологии (член на Copernicus Academy) и сдружение GEO Polymorphic Cloud (Copernicus Relays) с подкрепата на Министерство на икономиката и Министерство на образованието и науката на Република България.

Иванова изтъкна, че България изпълнява Споразумението по Плана за европейска кооперираща държава към Европейската космическа агенция /ЕКА/, което дава възможност на български фирми и научни организации да участват в тръжните процедури на ЕКА за България. До момента са проведени три тръжни процедури. През декември 2018г. се отваря и четвъртата тръжна процедура за България, която ще приключи на 27 март 2019 г. По процедурите, които организира Европейската космическа агенция са одобрени 14 български проекта за 2.3 милиона евро. Освен тях, в момента са одобрени още 3 проекта и се очаква да започне тяхното изпълнение.

По думите й водещите европейски програми, сред които и „Коперник“, както и тяхното развитие и продължаване, са от съществено значение за осигуряването на стратегическата независимост на ЕС. “Смятам, че трябва да насърчаваме и подпомагаме космическия отрасъл и с общи усилия да създадем благоприятна среда за развитие на българските предприятия, развиващи дейности в тази област, включително стартиращи компании”, каза още тя.

Зам-министър Иванова посочи, че България трябва да се възползва от изключителните възможности, предоставяни от европейските космически програми. “В настоящата цифрова среда, свободният достъп до космически изображения е от полза за различни сектори, като например – земеделието, промишлеността, навигацията, сигурността и отбраната”, подчерта икономическият зам.-министър.

“Днешното събитие е продължение на работата ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, където България положи активни усилия на европейско и национално ниво за акцентиране на политическата важност на космическия сектор”, допълни тя.

Икономическият заместник-министър апелира за активно участие и обърна внимание, че България има изключителен потенциал, който трябва да бъде развит и насочен към сектора на информационните технологии и българските специалисти в областта.

Споделете