Loading...

Заместник-министър Иванова: През 2018 г. двустранната търговия между България и Япония нарасна с близо 30%

Заместник-министър Иванова: През 2018 г. двустранната търговия между България и Япония нарасна с близо 30%

Министерството на икономиката ще подкрепи всички японски фирми, които имат интерес да инвестират в България или да търсят търговски и бизнес сътрудничества с български фирми. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лилия Иванов по време на бизнес форум Япония-България, който се проведе в Дюселдорф, град признат от много японски компании като център за бизнеса в Европа.

Икономическият заместник-министър изтъкна, че доказателство за взаимния интерес към партньорство е ръстът в търговията между България и Япония през последните години, както и успешните примери за японски инвестиции в страната ни. „През 2018 г. отчитаме разширяване на двустранната търговия. Търговският оборот нарасна с близо 30% на годишна база, достигайки 214.7 млн. щатски долара. Износът нараства с 4,4%, и възлиза на 49,3 млн. долара, докато вносът се е увеличил с 39.8% до над 165 млн. долара.“, поясни Иванова.

„Приоритетни сектори за сътрудничество, в които традиционно България има предимства са ИКТ и аутсорсинга, които са и сред основните движещи сили за създаване на работни места. В ИКТ секторът работят близо 57 000 специалисти, като очакванията са за 10% увеличение на заетите през 2019 г.“, поясни Иванова. Друг сектор със силен потенциал за партньорство е автомобилната индустрия – само през 2018 г. секторът е привлякъл инвестиции на стойност близо 100 млн. евро от водещи световни производители на автомобилни компоненти и са създадени 3200 нови работни места, посочи Иванова. Тя допълни, че успешно партниране може да има и в редица други сектори, като електроника, химическа и фармацевтична промишленост, земеделие и туризъм.

По думите й форумът идва в момент след влизането в сила на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония само преди 3 месеца. „Днес разглеждаме тази среща като чудесен шанс да отбележим, че България е добро място за осъществяване на бизнес, подчертавайки, че един от ключовите приоритети за Министерството на икономиката е да се развият най-добрите възможни условия за нови инвестиционни проекти в нашата страна“, изтъкна Иванова.

На събитието участие взеха над 25 японски компании, а домакини на събитието бяха Н.Пр. Масато Ватанабе, Извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, Японската търговско-промишлена палата в Дюселдорф и Японската организация за външна търговия.

Свързана медия

Споделете