Loading...

Заместник-министър Иванова: През 2018 г. двустранният стокообмен между България и Куба се е увеличил с 131%

Заместник-министър Иванова: През 2018 г. двустранният стокообмен между България и Куба се е увеличил с 131%

Съществуват възможности за разширяване на българския износ за Куба, реализиране на инвестиции, както и участие на български инженерингови компании и специалисти в различни проекти в кубинската страна. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова с Нунес Мордоче, заместник-министър на външната търговия и чуждестранните инвестиции на Куба.

„Данните показват, че през първите седем месеца на 2018 г. двустранният стокообмен между България и Куба се увеличава с 131% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 4.052 млн. щ.д.“, заяви Иванова. По думите и българският износ за Куба отбелязва ръст от 254.9% спрямо същия период на миналата година, като стойността му е 2.899 млн. щ.д. Вносът от Куба също бележи ръст от 23% до 1.153 млн. щ.д.

Икономическият заместник-министър поясни, че независимо от постигнатото до момента, следва да се търсят по-ефективни механизми за разширяване на двустранната търговия и за постигане на по-осезаем напредък в активизирането на търговско-икономическите отношения. „Налице са редица перспективни сектори за реализиране на български инвестиции в Куба и установяване на сътрудничество с кубински компании в области като фармацевтиката и биотехнологиите, хранително-вкусова промишленост, производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, козметика и туризъм“, подчерта тя.

По време на срещата стана ясно, че съществува значителна възможност за диверсификация на българския износ като кубинската страна прояви интерес за внос от България на спортни стоки и велосипеди. Договорено беше и провеждането на бизнес форум между българските производители и кубинските вносни обединения в сектори от взаимен интерес. Обсъдено беше и улесняване на процедурата за създаване на българо-кубински смесени фирми.

Заместник-министър Иванова е на посещение в Куба, начело на бизнес делегация. Българските фирмите ще вземат участие в едно от най-важните търговски събития в Латинска Америка и Карибския басейн „FIHAV 2018“. „Отдаваме голямо значение на участието в Международния панаир „FIHAV2018”, което дава възможност родните производители да представят свои продукти пред потенциални кубински партньори“, подчерта Иванова.

В делегацията са включени представители на утвърдени компании, които могат да предложат продукти и услуги от секторите металургия, козметика, строителство и туризъм. „Вярвам, че засилването на връзките между България и Куба ще е от взаимна полза и за двете страни. През последните години българските фирми проявяват все по-голям интерес към Куба, доказателство за това е присъствието им на настоящото събитие“, изтъкна тя.

Заместник-министър Иванова проведе двустранни срещи с Ямилин Гонзалес, заместник-министър на министерство на индустрията и представители на Националния институт по водни ресурси, Министерство на хранителната индустрия, Министерство на външната търговия и чуждестранните инвестиции и Международна търговска банка BICSA. Българската делегация участва и на международния инвестиционен форум, който се провежда в рамките на изложението.

Международния панаир „FIHAV2018” се организира ежегодно от 1983 г. насам и е най-важното търговско изложение в Куба и Карибския басейн, както и едно от най-представителните в Латинска Америка.

На 36-то издание на Международния панаир в Хавана традиционно са представени страните-членки от Организацията на държавите от Латинска Америка и Карибския басейн и едни от най-големите търговски партньори на Куба: Венецуела, Китай, Русия и Испания. Тази година участие взеха над 3 хил. компании от 65 държави на площ от 24 хил. кв. м. Страната беше посетена и от 20 официални делегации.

Свързана медия

Споделете