Loading...

Заместник-министър Лъчезар Борисов: България заема 29-та позиция в света в категория „Креативност”

Заместник-министър Лъчезар Борисов: България заема 29-та позиция в света в категория „Креативност”

Изобретенията са особено важен тласък за икономическия прогрес и за развитие на конкурентоспособността, когато икономическите проблеми станат по-глобални и по-сложни, решенията за справянето с тях изискват да насочим вниманието си именно към иновациите. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който участва в официалното откриване на 25-та „Годишна конференция за патентна информация“, организирана от Европейската патентна организация. Събитието се провежда за първи път в България, а участие в него взеха 45 международни компании.

Заместник-министър Борисов изтъкна, че според Глобалния иновационен индекс през 2017 г. България се нарежда на 36-то място сред 127 световни икономики, а по отношение на иновационна динамика страната ни заема 4-та позиция в ЕС през периода 2012-2016 г. „В категория „Креативност” България заема 29-та позиция в света, което от своя страна говори за ускорени процеси в сферата на иновациите“, посочи заместник-министър Борисов. Той допълни, че по отношение на сертификата за качество ISO 9001 България се нарежда на трето място от 127 страни според данни на проучването.

„Основна цел на Министерство на икономиката е да продължим да развиваме инвестициите иновациите, което от своя страна ще направи възможен дългосрочния растеж“, заяви заместник-министър Борисов. Той добави, че специален акцент ще се постави и на инвестициите в развитието на човешкият капитал, защото само тогава ще може да запазим талантите и иноваторите в България.

„Присъствието на толкова много международни участници и синергията, която видях, ми доказват важността на патентната информация, която определя своята роля в глобалното развитие и справянето с глобалните предизвикателства“, изтъкна икономическият заместник-министър. Той допълни, че в момента сме в период на развитие на глобалната икономика, на развитие на европейската икономика, а България се оказва фактор на финансова и макроикономическа стабилност и един от лидерите по икономически растеж.

На конференцията присъстваха Петко Николов, председател на Патентното ведомство и Реймунд Луц, заместник-председател и генерален директор на Генерална дирекция “Правни и международни въпроси” към Европейско патентно ведомство.

Споделете