Loading...

Заместник-министър Лъчезар Борисов: През 2016 година износът е на стойност 47.186 млдр. лв

Заместник-министър Лъчезар Борисов: През 2016 година износът е на стойност 47.186 млдр. лв

По данни на НСИ през 2016 г. предприятията в България са изнесли стоки на стойност 47.186 млдр. лв, като за периода януари-август 2017 г. експортът се е увеличил с 12.9% на годишна база. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на петите годишни награди „Експортьор на годината“, които преминаха под патронажа на Министерството на икономиката.

По думите му данните показват положителните тенденции, в които се движи българската икономика, подчертавайки важната роля на експортния сектор, на чиято база през последните години стъпва икономическият растеж на България. Зам.-министър Борисов допълни, че Министерството на икономиката ще продължи ускорената си политика в подкрепа на експорта. Той поясни, че това може да стане чрез Българска банка за развитие (ББР), плана Юнкер, където 300 млн. лв. финансов ресурс ще бъде мобилизиран в банките, както и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), която стартира нов застрахователен продукт за насърчаване износа на новосъздадените фирми и малките и средните предприятия с експортна насоченост.

По време на официалната церемония заместник-министър Борисов връчи трите големи награди в категориите: за най-големи приходи от експорт през 2016 г., за най-динамично развиваща се компания и за завоюване на нови пазари. Отличена с приза за най-големи приходи от експорт през 2016 г. бе фирма „Куминяно Фурт“ ООД – гр. Пловдив. За най-динамично развиваща се експортна компания бе избрана „АТС Стоун ООД“, а фирмата, завоювала най-много нови пазари бе „Айгер Инженеринг“ ООД.

Всички фирми благодариха на Министерството на икономиката за своевременната подкрепа и оказаното съдействие в процеса на тяхната работа.

Свързана медия

Споделете