Loading...

Заместник – министър Лилия Иванова: Износът нараства с близо 10 % за първите пет месеца на годината

Заместник – министър Лилия Иванова: Износът нараства с близо 10 % за първите пет месеца на годината

През периода януари-май 2019 г. българският износ нараства с близо 10 %, спрямо същия период на миналата година. Това обяви замeстник-министърът на икономиката Лилия Иванова по време на годишната среща на посланиците на Република България. Тя подчерта, че динамиката на българската външна търговия през първите месеци на настоящата година е изключително добра, като това е в резултат на съвместните усилия с представителите ни зад граница.

Икономическият заместник- министър посочи, че се повишава износът не само към ЕС, но и към трети страни, което е една изключително добра тенденция. „Структурата на външната ни търговия продължава да се подобрява и българските фирми продават все повече готови продукти с по-висока добавена стойност за икономиката“, допълни Иванова.

Заместник-министърът на икономиката изтъкна, че износът на България в посока ЕС расте през първите четири месеца на настоящата година със 7,3%, като основни търговски партньори за ЕС са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 67.3% от износа ни за Съюза. По думите й в посока на трети страни експортът нараства с над 14%, а водещи партньори на страната ни са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония.

Като основни цели в съвместната работа с посланиците и Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) тя открои освен насърчаване на българския износ и привличане на качествени чуждестранни инвеститори в България. “Само за последната година бяха открити заводи за над 600 млн. лв. чуждестранни инвестиции, които очакваме да създадат над 7000 работни места“, посочи тя.

Заместник-министър Иванова подчерта, че активният диалог между ресорните икономически ведомства, дипломатическите служби и бизнес средите е от съществено значение за провеждането на успешна външноикономическа политика, насочена към разширяване на пазарното присъствие, подпомагане на българските производители и износители, подобряване на условията за достъп до чужди пазари и привличане на чуждестранни инвестиции.

Свързана медия

Споделете