Loading...

Заместник-министър Лилия Иванова: Шведските инвестиции у нас нарастват

Заместник-министър Лилия Иванова: Шведските инвестиции у нас нарастват

Все повече компании от Швеция инвестират у нас през последните години, а шведските инвестиции в България приближават 200 млн. евро и са разкрили близо 9000 работни места. Това стана ясно на среща между заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова и посланика на Кралство Швеция у нас Луиз Бергхолм.

Посланик Бергхолм изтъкна, че според проучване на българския бизнес климат, изготвено в скандинавската държава шведските компании са позитивно настроени към растящия потенциал за инвестиции в България. Тя даде пример с шведски компании от различни сектори, които наскоро са заявили намеренията си за инвестиции и разширение на производството в страната ни. Бергхолм посочи, че индустриалният гигант АББ е обявил наскоро, че ще разшири дейността си и започва изграждането на нов завод в Петрич, който се очаква да разкрие над 400 работни места, посланикът допълни, че Волво ще отвори допълнителна производствена мощност във Велико Търново, а софтуерната компания Стилфронт е направила инвестиция на стойност 10 млн. евро, придобивайки българска компания за видео игри.

На срещата стана ясно още, че в началото на 2019г. ще бъде създадена Шведско-българска търговска камара в страната ни и че се подготвя бизнес форум в Стокхолм, в който участие ще вземат потенциални партньори от двете страни.

Заместник – министър Иванова подчерта, че търговията между двете държави също бележи постоянен ръст, а българският износ за Кралство Швеция се е удвоил в последните няколко години, като само за първите 6 месеца на 2018г. се е увеличил с 15.3 % и е на стойност 106 млн. евро. Икономическият заместник-министър посочи още, че двете страни имат по-голям потенциал за развитие на търговските си отношения като посочи секторите хранително-вкусова, мебелна, текстилна промишленост и ИКТ като приоритетни.

Споделете