Loading...

Замeстник-министър Любен Петров: България е готова да се включи с проекти в Новия път на коприната

Замeстник-министър Любен Петров: България е готова да се включи с проекти в Новия път на коприната

“Китай е наш първостепенен партньор в Азия.Налице е отличен политически диалог и желаем тези контакти да доведат до реализиране на конкретни икономически проекти”. Това заяви заместник- министърът на икономиката Любен Петров на среща със заместник-министъра на икономиката на Китай г-н Уан Бин Нан в Нинбо днес. Министър Петров е начело на българска правителствена и бизнес делегация за участие във Форума за сътрудничество и развитие между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Зам.-министър Петров подчерта, че във форума участват 17 български фирми в сферата на производството на храни, напитки, етерични масла и продукти от тях, медицински туризъм и др., които очакваме да направят сериозни бизнес-контакти. По думите му широко застъпеното участие на български фирми е показателно за стопанските отношения между България и Китай. “Усилията ни са насочени към интензифициране на икономическите връзки. Отдаваме специално значение на инициативата между Китай и страните от ЦИЕ, която е много добра основа за разширяване на двустранните връзки в области от взаимен интерес като инвестициите, търговията, селското стопанство, туризма, както и в обмена в областта на културата, образованието, науката и технологиите”, каза още Любен Петров. Той посочи, че България се готви за домакинството на Учредителния форум на Центъра за сътрудничество в областта на селското стопанство във формат 16+1, чието седалище ще е в София и който ще се проведе у нас на 25-27 юни 2015 г. Също тази година се готвим за домакинство на Втория форум за културно сътрудничество, на който се надяваме Китай да бъде представен на най-високо равнище. Освен това сред основните ни приоритети е разширяване на туристическия обмен, като приветстваме обявяването на 2015 г. за Година на туризма по линия на инициативата 16+1.

България с интерес следи лансираната от президента на Китай инициатива за изграждане на Нов път на коприната “Един пояс, един път”, каза зам.-министър Петров. Той заяви, че очакваме да получим повече конкретна информация за китайското виждане за мястото на България в тази инициатива. Любен Петров изрази надежда сътрудничеството с ЦИЕ да доведе до увеличаване на китайските инвестиции в България и заяви готовност държавата ни да окаже подкрепа на китайски фирми, които желаят да инвестират у нас в сектори, в които имаме традиционни предимства и които осигуряват висока добавена стойност и конкурентоспособност на икономиката като машиностроенето, автомобилостроенето, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационни технологии,, химическа и фармацевтична промишленост, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост. Освен това зам.-министър Петров каза, че желаем да привлечем китайски компании в българските индустриални зони, като приоритетен проект, по който министерството работи е привличането на китайски инвеститор в зоната в Божурище. Друг приоритетен проект, в който желаем да привлечем китайски високотехнологични компании е “София тех парк”. Любен Петров добави, че по искане на китайски инвеститори са стартирали 16 процедури за внос на храни и земеделска продукция в Китай, като вече има подписани договори за износ на царевица и люцерна и риба и рибни продукти, а в процес на регламентиране е вносът на месни и млечни продукти, слънчоглед, мед и тютюн.

Зам.-министър Петров очерта предимствата на България като инвестиционна дестинация, като посочи, че страната ни има най-ниските данъчни ставки в ЕС, квалифицирана работна ръка и предоставя безпрепятствен и безмитен достъп до пазара на ЕС. България отдава важно значение и на сесиите на Българо-китайската смесена междуправителствена комисия за Икономическо сътрудничество, като предлагаме 16-та сесия да бъде през ноември или декември месец тази година в София.

Китайският заместник-министър Уан Бин Нан от своя страна увери, че китайското правителство отдава голямо значение на икономическите връзки между двете страни. Той подчерта традиционно доброто сътрудничество в областта на автомобилната индустрия, енергетиката, машиностроенето, телекомуникациите и други сфери и заяви желание за увеличаване на търговския стокообмен и инвестициите между двете страни. Той увери, че България има място в стратегическия план “Нов път на коприната”, който дава шанс за широко сътрудничество и изрази надежда България да заеме ключово място в него и да се възползва от възможностите, които той дава.

Г-н Уан Бин Нан заяви, че Китай е готов да разшири инвестициите си в технологични производства, включително да се включи в технологични паркове. Също така изрази надежда да разширим сътрудничеството на нашите фирми в областта на химическата промишленост, инфраструктурата, енергетиката, машиностроенето и автомобилостроенето, както и в селското стопанство, където има интерес към традиционни продукти, като вино, кисело мляко и етерични масла. Посочено бе също така желанието за разширяване на сътрудничеството между Китай и ЕС, в което България може да има ключова роля. По отношение на инвестициите той увери, че китайското правителство ще окаже подкрепа в областите от взаимен интерес. По отношение на туризма г-н Нан съобщи, че по линия на сътрудничеството Китай-ЦИЕ, Нимбо вече има организирани над 1000 туристи, които с чартърни полети ще посетят страните от ЦИЕ. “Има блестящи перспективи за развитие на нашето икономическо сътрудничество и се надяваме тези усилия да доведат до успех”, увери пълномощникът.

След като участва в откриването на форума за сътрудничество и развитие между Китай и страните от Централна и Източна Европа, зам.-министър Петров се срещна и с вицегубернатора на провинция Джъдзиян Юен Дзия Дзюн. Провинцията е един от икономически най-развитите китайски региони с 660 млрд долара БВП за миналата година, разполага с пристанище с голям оборот, регионът е водещ в интернет търговията. Има отлични перспективи за развитието на търговията с България, включително по стратегията Нов път на коприната, каза вицегубернаторът. Зам.-министър Петров изрази надежда провинцията да се превърне в център на търговията с България.

Споделете