Loading...

Заместник-министър Шотев: Българският експорт на машини и оборудване отчита ръст от 30%

Заместник-министър Шотев: Българският експорт на машини и оборудване отчита ръст от 30%

„Българският износ на машини и оборудване отчита тенденция на увеличение. По данни на БНБ през 2022 г. експортът на машини и апарати бележи ръст от 30% спрямо предходната година“. С тези думи заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев откри 14-то издание на най-голямото международно изложение в България – MachTech&InnoTech 2023. По неговите думи изнесените стоки от сектора са на обща стойност около 2.5 млрд. евро. За полугодието на 2023 г. износът на машини възлиза на 1.4 млрд. евро и нараства с 9% спрямо същия период на 2022 г. „Тези данни показват, че българската индустрия на машиностроене и оборудване продължава да се развива в световен мащаб“, каза още заместник-министър Шотев. Браншът е традиционно развит и структуроопределящ за българската икономика. По думите на икономическия заместник-министър машиностроенето участва с около 7% в добавената стойност, създадена от преработващата промишленост и разкрива работни места за над 30 хил. души.

Заместник-министър Шотев заяви подкрепата на Министерството на икономиката и индустрията за развитието на бранша и за създаването на предвидима и стабилна среда, която да гарантира конкурентоспособността на българските компании на световните пазари. Българските машини и апарати намират широко чуждестранно приложение. Перспективите за развитие пред сектора са добри, особено за производството на високотехнологични и средно технологични машини, което позволява успешно включване във европейските и глобалните вериги на стойността.

Заместник-министър Шотев: Българският експорт на машини и оборудване отчита ръст от 30%През последните години изложението MachTech&InnoTech се превърна в притегателна точка за индустрията на Балканите и Източна Европа. В тазгодишното издание участват над 150 фирми – лидери в сектора от България, Чехия, Австрия, Турция, Германия, Италия, Румъния и Китай, които ще представят иновациите в машиностроенето, роботиката и дигитализацията на процесите.

Споделете