Loading...

Заместник-министър Сукалински: Иновациите ще повишат конкурентоспособността на българската мебелна промишленост

Заместник-министър Сукалински: Иновациите ще повишат конкурентоспособността на българската мебелна промишленост

Браншът създава над 3% от добавената стойност в индустрията

„Иновациите допринасят за повишаването на конкурентоспособността на българската мебелна и дървопреработвателна промишленост и навлизането й на нови пазари“. Това коментира заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински по време на откриването на двадесетото изложение на “Техномебел“. Тазгодишното издание, което представя най-новите технологии в сектора, започва днес и ще продължи до 26 април в Интер експо център. В тазгодишното издание участват около 100 компании, които показват над 300 български и чуждестранни бранда.

Заместник-министър Сукалински: Иновациите ще повишат конкурентоспособността на българската мебелна промишленост

По думите на заместник-министър Сукалински мебелната промишленост е сред секторите, които се развиват устойчиво през последните години в България. Браншът създава над 3% от добавената стойност в индустрията и осигурява заетост на повече от 30 хил. души, което е 4% от заетите в промишлеността. Мебелната промишленост има значителен потенциал за създаване на добавена стойност и осигуряване на заетост, както и стимулирането на инвестициите и развитието на малките и средните предприятия.

„Секторът е сред традиционните промишлени производства на България, които разполагат с добра суровинна база, изградена инфраструктура и имат водеща роля в осигуряването на работни места днес“, каза още заместник-министър Сукалински. По думите му предприятията подпомагат икономическото и социалното развитие в отдалечените и по-слабо индустриализирани райони на страната, което допринася за преодоляването на регионалните неравенства.

На откриването участваха още заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов, председателят на Управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост проф. д-р Васил Живков и представители на работодателските организации. На „Техномебел“ присъстват изложители от България, Турция, Румъния и други. Със свои щандове се включват производители и дистрибутори на дървообработващи машини и оборудване и други. В рамките на изложението те представят най-новите технологии за обработка на дървесина и производство на мебели, новостите в материалите за мебелно производство, както и всичко необходимо за оборудване на дървообработващи и мебелни фабрики.

Споделете