Loading...

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова присъства на конференцията „България по пътя към еврото“

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова присъства на конференцията „България по пътя към еврото“

Президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Гълъб Донев, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и министърът на финансите Росица Велкова откриха конференцията „България по пътя на еврото“. В събитието участва и заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова.

Целта на форума е да бъдат обсъдени възможностите и предизвикателствата пред членството на България в еврозоната, какво включва процесът на въвеждане на еврото като национална валута, да се дискутира свършеното до момента и какво предстои.

По време на откриването бе подчертано, че българската икономика е напреднала значително в подготовката си за въвеждането на еврото и за бъдещото си успешно функциониране в еврозоната, а служебното правителство ще продължи работата за изпълнение на този стратегически приоритет. Бе посочено още, че изследвания в държавите, които вече са приели европейската валута показват, че това не въздейства негативно на инфлацията, а това се дължи основно на нелоялни търговски практики.

Във втория панел на форума се проведе дискусия, в която участниците представиха своите гледни точки за напредъка на страната ни по пътя за присъединяването към еврозоната и какво още трябва да се направи, за да имаме убедеността, че страната ни е готова да въведе еврото като национална валута и да се справи с предизвикателствата от предстоящото си членство в еврозоната.

В събитието участваха още заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, управителят на Българската народна банка Димитър Радев, министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац, представители на европейски институции и на българския неправителствен сектор, и др.

Споделете