Loading...

Заместник-министрите на икономиката Лъчезар Борисов и Александър Манолев връчиха отличия на годишните награди „Инвеститор на годината“

Заместник-министрите на икономиката Лъчезар Борисов и Александър Манолев връчиха отличия на годишните награди „Инвеститор на годината“

Заместник-министрите на икономиката Александър Манолев и Лъчезар Борисов връчиха три от отличията на годишните награди „Инвеститор на годината“, организирани от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Те се провеждат за 12-и път и събраха на едно място представители на изпълнителната и местна власт, депутати, бизнесмени и др.

Заместник-министър Манолев връчи наградата за „Иновативен бизнес“ на „Интернешънъл Пауър Съплай“ АД, а неговият колега Лъчезар Борисов отличи „Ролпласт Груп“ АД“ и „Школо“ в категориите „Разширяване на бизнес” и „Успешен стартъп“ на официална церемония.

По време на церемонията зам.-министър Борисов изтъкна, че са важни не само новите инвеститори, но и тези, които остават и разширяват дейността си, защото това дава оценка за подобряващия се бизнес и инвестиционна среда. „За постигането на устойчив ръст правителството приоритетно се стреми да предложи оптимални условия по отношение на бизнес средата – намаляване на административната тежест. България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации с утвърден имидж и добри условия за развиване на бизнес“, каза той.

По отношение на стартъп компаниите у нас зам.-министър Борисов подчерта, че създаването на повече стартиращи предприятия внася нова динамика в икономиката ни и потенциал за създаване, и поддържане на икономически растеж. По думите му, ролята на държавата и в частност политиката на Министерството на икономиката, е да насърчава и подпомага стартиращите предприемачи, защото по този начин се задържат младите таланти в България. Зам.-министър Борисов подчерта, още че осигуряването на връзка между бизнеса и образователната система, какъвто е проекта „Школо“, дава възможности за постигането на бърз и устойчив икономически растеж.

„Без иновации няма растеж. Това е максима, която в епохата на дигитализацията се превръща не просто във формула за успех, а в жизнена необходимост“, подчерта Александър Манолев. По думите му Министерството на икономиката, чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и други проекти и инициативи, които управлява, инвестира над 2,5 млрд. лв. за насърчаване на иновациите в предприятията.

Компанията, която той отличи – „Интернешънъл Пауър Съплай“ АД, инвестира над 15 млн. лв. в региона на Кърджали за изграждането на ново предприятие, а благодарение на това ще се разкрият повече от 200 работни места. Те произвеждат високотехнологични токозахранващи системи, като в момента оперират на всички континенти, а през миналата година са били отличени за иновативния им бизнес и от известния инвеститор, и изобретател Илон Мъск, стана ясно по време на церемонията. Изпълнителният директор на компанията Александър Рангелов благодари на БАИ за отличието и изказа признателност за подкрепата за стъпването на нови пазари на Министерството на икономиката в лицето на зам.-министър Манолев.

Годишните награди „Инвеститор на годината“ се връчват на компании за направените от тях устойчиви инвестиции, разкриването на нови работни места и внедряването на високи технологии. На церемонията присъстваха и заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ненов Димов, министърът на туризма Николина Ангелкова и др.

Свързана медия

Споделете