Loading...

Засилване на българо-британските търговски отношения и инвестициите обсъдиха министър Богданов с британския комисар по търговията с Европа Крис Бартън

Засилване на българо-британските търговски отношения и инвестициите обсъдиха министър Богданов с британския комисар по търговията с Европа Крис Бартън

Активизиране на търговските отношения и инвестициите между двете страни обсъдиха министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и Крис Бартън, британски комисар по търговията за Европа на Негово Величество. Бартън ръководи екип към Министерството за международната търговия на Обединеното кралство, базиран в 34 държави. Той е на посещение в България, за да насърчи все по-близките британско-български икономически отношения и създаването на нови бизнес възможности. На срещата, която се проведе в Министерството на икономиката и индустрията участва и посланикът на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас Н. Пр. Роб Диксън.

Засилване на българо-британските търговски отношения и инвестициите обсъдиха министър Богданов с британския комисар по търговията с Европа Крис Бартън

На нея бяха отбелязани отличните търговско – икономически отношения между двете страни като бе изтъкнато, че съществува голям потенциал за развитие и възможности за инвестиции в приоритетни високотехнологични сектори с висока добавена стойност в сферата на иновациите, технологичния сектор, логистиката, производството, инфраструктурата и енергетиката.

Министър Богданов посочи, че Обединеното кралство е един от важните търговски партньори на страната ни, като през последните пет години търговията между двете държави е нараснала с 50 %, като е достигнала рекордни стойности.

Министърът на икономиката и индустрията увери, че българското правителство работи за стабилна и предвидима бизнес и инвестиционна среда, както и че се предприемат конкретни действия за борба с корупцията и осигуряването на прозрачни процеси за бизнеса.

Друг акцент в разговорите беше присъединяването на България към Еврозоната, Шенген и ОИСР. Министър Богданов изтъкна, че страната ни е покрила всички критерии за шенгенското пространство и че членството на България в Шенген е ключово и за чуждестранните инвеститори у нас. По неговите думи относно Еврозоната страната ни се доближава до това да покрие и последния критерий, свързан с инфлацията, като това се потвърждава и от данните на статистиката , които показват, че през февруари тя продължава да се забавя и достига 3,3% на годишна база, най-ниска от средата на 2021 г. насам.

„Работим активно и за създаване на благоприятни условия за инвеститорите, включително и изграждане на подготвени индустриални терени с готова инфраструктура за конкретни сектори“, изтъкна Богданов и даде пример, че се работи по три нови зони – край София, Варна и Стара Загора. Той посочи и че е променен начинът, по който България се отнася към приоритетни инвестиционни проекти и вече се осигурява директно финансиране на тези проекти, особено в производства с висока добавена стойност, като това финансиране е съобразено с региона, в който се инвестира.

Икономическият министър изтъкна, че сред водещите приоритети на ведомството е осигуряването на нови пазари за българския бизнес. „Усилията ни са насочени към диверсифициране на българския експорт и насърчаване износа и на продукти с по-висока добавена стойност с партньори извън ЕС, предвид рецесията в някои от традиционните ни партньори в Съюза.

Богданов подчерта, че България е преобразувала икономиката си и вече не е аутсорсинг дестинация, а се превръща в една от най-добрите дестинации за производства и технологии с висока добавена стойност в Югоизточна Европа. По негови думи у нас вече имаме технологични компании, които са световно признати в сфери като ИКТ, космическата индустрия, логистиката и изкуствения интелект, като даде пример с първият по рода си в Източна Европа Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, базиран у нас – INSAIT.

Споделете