Loading...

Божидар Лукарски: Заемът няма да мине лесно

Водеща: И така, денят започва и продължава с разговор на тема икономика, инвестиции, в следващите минути Божидар Лукарски, министър на икономиката, в нашето студио. Добро утро.

Божидар Лукарски: Добро утро.

Водеща: Понеже беше много дълъг и интересен разговор по здравната тема и няма как да не ви питаме в началото, за кратък, политически коментар. По темата с ВМА и ген. Стоян Тонев? Все пак важен човек, с важна позиция, авторитет

Божидар Лукарски: Авторитетен човек. Имам честта да го познавам. Аз като юрист не искам да правя каквито и да е изказвания преди съдебните органи да се произнесат. Мен лично, ген. Тонев ми е много симпатичен.

Водеща: Симпатичен. Въпросът е обаче, как изглеждат нещата във времето, в което се управлява една структура и как се борави с държавни средства.

Божидар Лукарски: Има си компетентни органи, нека да не правим каквито и да е спекулации, преди да се произнесат.

Водеща: Давайте обаче към вашите теми, щом тази не е вашата.

Божидар Лукарски: Давайте.

Водещ: Искате ли да поговорим за Северозападa като начало?

Водеща: Северозападът е тема, която цяла седмица дискутираме и нашите зрители са много активни по нея. Вие също, подехте една много силна кампания в тази насока.

Водещ: Много приятни новини излязоха от Вас. Немски гигант иска да строи до къде беше? Монтана?

Божидар Лукарски: Видин. Индустриална зона – Видин.

Водещ: Добре. А Монтана? Автомобили?

Божидар Лукарски: Не, не. Автомобилният интерес е към индустриалната, свободната зона във Видин.

Водещ: Във Видин. Добре.

Божидар Лукарски: Във Видин. Всъщност тази тема…

Водеща: Колко е сериозен той?

Божидар Лукарски: Ами все още сме в период на преговори, колегите от индустриалните зони са в период на преговори. Поради тази причина не искам да навлизаме в подробности. Това между другото е един от минусите на инвестиционния процес, че голяма част от инвеститорите, не искат да се афишира, преди да се подпише договора. В този ред на мисли, веднага давам пример, защото вчера имахме среща с Австрийската бизнес камара в България и там, и от австрийския посланик, и от австрийския бизнес кръг, се афишира една инвестиция, която трябва да бъде реализирана в рамките на 2015г. за 120 млн. евро. Пак, поради същите причини, инвеститорите не искат да се афишира и още да бъдат обявявани, до като не подпишат договори. Но инвестиционен интерес, има както към България като цяло, след идването на новото правителство, извинете, така и към Северозапада. Към който, темата, вие казвате, че е нова и привлича вниманието. Всъщност, това е тема на Реформаторския блок още от преди изборите. Ние сме една от така, политическите сили, които сме доста загрижени за това, какво се случва в този изостанал регион на България.

Водещ: Добре е, че сега сте във властта и може да помогнете.

Божидар Лукарски: Да. Ще направим всичко възможно, което е по силите ни, не само с обещания, с реални мерки, да помогнем на хората.

Водеща: Сега, хубаво, обаче, един автомобилен завод, колко да привлече – 5 000 души примерно, ако работят в него. Въпросът обаче, че северозападна България е много, така, голям регион и може би се нуждае от по- сериозна и по-мащабна стратегия. Освен този завод, имате ли други конкретни предложения?

Божидар Лукарски: Този завод е абсолютно частен случай и изваден от контекста инвестиция, която се надявам да се осъществи още в рамките на 2015г. По принцип, Вие казахте за Северозапада. Да, Северозападният район за планиране, включва и две други области – Ловеч и Плевен, които са доста по-развити. В конкретния случай, като говорим за написването на такава стратегия, около която сме се обединили с народните представители от всички политически групи от региона, държа, да отбележа, и с част от МС и с вицепремиера, г- жа Кунева. Всъщност касае най-изостаналите части на ЕС и на България, това са областите на Видин, Враца и Монтана. Самите те по себе си имат различно развитие една спрямо друга, но това, към което сме се насочили са конкретни мерки, които ще се опитаме да реализираме. И за да ги реализираме по конкретно, аз продължавам да настоявам за една идея, която идея е моя, на г- жа Кунева и на г- н Зеленогорски. Вчера имах среща с депутати от АБВ, които също я подкрепят много активно. А именно, създаването на държавна структура, която да се занимава, със служители, по възможност, по мое желание така, да са свързани със сърце със Северозапада, да се занимават с проблемите само и единствено на този регион. В частност, това, което…

Водещ: Ама това е идея и на БСП. Тя беше част от тяхната…

Божидар Лукарски: Тази идея не знам дали е на БСП…

Водещ: …предизборна. Да имаха и я /…./

Божидар Лукарски: …тази идея г-жа Кунева я развива още от времето, когато е кандидат за президент, така че…

Водеща: Въпросът е…

Божидар Лукарски: Да не спорим.

Водеща: Да.

Божидар Лукарски: Факт е, че всички политически сили се ангажираха така, с тази идея да помогнем на Северозапада. Защото икономиката няма цвят. И се надявам този път, наистина нещо да се получи. Аз видях, така, говорих и неофициално след нашите срещи в Монтана с хора от региона, които казаха: „Този път, наистина имаме увереността. Макар и за последен път, ви гласуваме доверие и се надяваме нещо да се случи.”

Водеща: Сега. В Долни Цибър излязоха на протест хората, защото искат работа. Какво можете да им обещаете?

Божидар Лукарски: Конкретно, за Долни Цибър, ако кажа в момента, че мога да им обещая…

Водеща: Това е един пример…

Божидар Лукарски: Така. Водещ:

Водеща: …нали знаете, че

Божидар Лукарски: Знам много добре къде е Долни Цибър, между другото, посещавал съм това село.

Водеща: Не ви изпитвам на география.

Божидар Лукарски: Да, доста, наистина така, забравен регион.

Водещ: …/…/казват обаче, че е пълен с висшисти.

Божидар Лукарски: Когато казвате, обаче, 5 000 места, нека бъдем съвсем реални. Първо, те няма да са толкова много. Но 5 000 работни места, хипотетично, са страшно много. Това са 5 000 семейства, това е инфраструктура, това е движение. На хората, движение на стоките, движение на услуги. Нещо, което ще вдигне нивото на не само на заетостта, но изобщо нивото на икономическото развитие в този регион. Надявам се, и Долни Цибър да усети нещо подобно, защото в крайна сметка, ние много спорихме с колегите на тези срещи, дали трябва да се развиват и селата. Естествено, че трябва да се развиват, но ако дръпнат регионалните центрове – Видин, Враца и Монтана, те ще дръпнат и села като Долни Цибър покрай тях, като заетост и като икономическо развитие.

Водещ: Последно само, още малко конкретика за една месопреработваща компания, споменахте преди дни, която също…

Божидар Лукарски: Пак немска.

Водещ: …има интерес.

Божидар Лукарски: Пак немска, за която има…

Водещ: Да. За кой град?

Божидар Лукарски: Има интерес към същото място, защото това е в частност, все пак, аз гледам в моя ресор, разбира се, гледам да не се разпростирам чак толкова глобално. Понеже Индустриални зони АД е държавно дружество, чийто принципал е Министерство на икономиката, те са тези, които отговарят конкретно за тази зона в Северозападния регион. Там имаме само такава зона, във Видин. И всъщност, тези две инвестиции, за които говорите и двете немски, са насочени именно натам.

Водеща: А кога ще има яснота? Кога примерно, ще се афишират въпросните инвеститори, вие ще дадете повече информация?

Божидар Лукарски: Аз казах за автомобилния…, за производството на автомобилни части, това трябва да стане в рамките на 2015г. известно. Може би, ще се афишира инвеститорът и малко по- рано. Що се отнася до месопреработвателната фабрика, това е фабрика, която най- вероятно ще произвежда колбаси, ние сме в период, колегите от Индустриални зони, са в период на така, съвсем първоначален интерес. До като за автомобилното производство, нещата са в по- напреднала фаза.

Водеща: Големи надежди възлагат на вас хората, така че имате…

Божидар Лукарски: Чух и аз така…

Водещ: …сериозна отговорност.

Водеща: ..казаха ми, писаха ми СМС- и, колеги, включително, които не знаех дори, че са от региона. Усещам така, един позитивизъм, който ме кара да се чувствам и аз оптимистично настроен.

Водеща: Сега, не е ли редно, обаче, част от милиардите, които правителството смята да изтегли, да отидат за икономически растеж и инвестиции?

Божидар Лукарски: Естествено, че е редно. Само, че не си го представяйте…

Водеща: Какво предложихте Вие, на финансовия министър?

Божидар Лукарски: …нека не си го представяме, че се взимат едни пари, тегли се един дълг и той директно се налива в социални инструменти или в каквото и да било примерно, или в някакъв икономически инструмент. Това, което на първо време трябва да кажем и да подчертаем за дълга, защото сигурно сега ще преминем и на тази тема, е, че всъщност, с този дълг се оправят стари задължения, включително, на държавата към частни контрахенти. Една от причините за т.нар. вътрешно фирмена задлъжнялост. Която, в момента, в който започне да се „развързва”, ще отвори икономическо развитие и така, бизнес климата в България, защото, дълго време, българските фирми съществуваха, благодарение на обществени поръчки по европейски грантови схеми.

Водеща: Колко е тя в момента? По ваши изчисления?

Божидар Лукарски: Вътрешно фирмената задлъжнялост? Не мога да кажа в момента. Между другото, не се засичат точно данните на НСИ и на, има разминаване, между това, което КРИБ и АИК подават като информация, но е доста голяма.

Водеща: Българска стопанска камара, аз четох вчера данни от годишния им доклад…

Божидар Лукарски: Да, БКС…

Водеща: …171 млрд.лв. са борчовете на бизнеса.

Божидар Лукарски: …БКС е една от браншовите организации, които води подобна статистика. На другите браншови камари има подобни. Общо взето, всъщност, бизнеса отчита по–голяма вътрешно фирмена задлъжнялост, от колкото отчита Националният статистически институт.

Водещ: Само да попитам, преди да преминем към външния дълг и да заговорим за него. Да приключим един въпрос – лансирате една идея за промяна в корпоративния данък. Вчера между другото подобна идея имаше и в нашата страница във Фейсбук, хората предлагат в София да се вдигне, а в северозападна България да се намали, възможно ли е това да се случи?

Божидар Лукарски: Тази идея, всъщност, трябва да бъда съвсем точен и честен, че на нашите срещи в Монтана и нали, срещите, подготвящи т.нар. „Стратегия за Северозапада”, всъщност, не сме обсъждали. Тя беше едно предизборно, така, предизборно искане на нашите, което, до колко може да бъде реализирано, по- скоро трябва да каже министър Горанов, който отговаря за фиска. По принцип, за европейските правила, такова сегрегационно разделение между областите не се допуска.

Водеща: Т.е. за сега се въздържате от тази идея.

Божидар Лукарски: Т.е. за сега се въздържаме.

Водеща: Добре. Да продължим обаче по темата за външен дълг. Защо вярвате на финансовия министър?

Божидар Лукарски: Моля?

Водеща: Защо вярвате на финансовия министър? Убедени сте в аргументи или това е политическа подкрепа?

Божидар Лукарски: Аз съм убеден в аргументите на г-н Горанов, може би поради факта, че ние си допаднахме чисто характерно още от самото начало на съвместното ни управление. Изключително много го харесвам като професионалист.

Водеща: Политическа химия?

Божидар Лукарски: Нека да го наречем така, да. Понякога химията между хората, може да се пренесе и на политическо ниво. Разбирам се с г-н Горанов доста добре и вярвам на неговите аргументи. Между другото, така в рамките на работата на МС, това е един от хората, които ми прави впечатление като най- професионално подготвен кадър.

Водещ: Сега, до като сме на темата за дълга, да се включим за малко ако искате от протеста на „Атака”, защото до колкото разбирам, имаме картина от там. Колеги, имаме ли готовност да покажем? Аха, добре, само картина показваме.

Водеща: Ще покажем картина. Да, става въпрос, за протеста, който е организиран. БСП също протестират. За пореден път се обяви против идеята на правителството за теглене на нов заем. Ще има ли спънки според вас днес в парламента?

Божидар Лукарски: Сигурно ще има спънки и няма да мине лесно. Колегите от парламентарното мнозинство, които подкрепят програмата на правителството също не са на едно мнение. Вчера това, което си говорих аз с колеги, депутати от АБВ, те няма да подкрепят този дълг. Аз знам, че колеги от Патриотичния фронт до последно са заседавали. Факт, че един от проблемите, за които и колегата Горанов се извини, е че не беше достатъчно проведен добре дебата и аргументите по отношение за това, дали, кога и как трябва да се тегли този дълг. Определено този дълг рефинансира едни огромни, стари задължения, чиито падеж е тази година и също така, определено много да кажа, че сега е времето за теглене на такъв дълг, понеже финансовите пазари, не само европейски, но и световни са най-благоприятни. Това не беше представено, разбира се, по най-добрия начин пред коалиционните партньори. Аз разбирам тяхното, така, възмущение, но в същото време, пак казвам, министър Горанов се извини много джентълменски и аз се надявам, колегите да подкрепят този дълг.

Водеща: Джентълменско извинение, обаче…

Божидар Лукарски: Наша грешка беше, наша грешка и на правителството, че ние превърнахме един такъв полезен за България финансов инструмент в най-силното оръжие на опозицията срещу правителството и срещу управляващото мнозинство от началото на управлението.

Водеща: Ще видим ли поука, обаче в така, комуникационния подход? Защото, не мислите ли, че като става въпрос за 16 млрд. не е много здравословно да липсва комуникация между политическите партньори?

Божидар Лукарски: Факт. Абсолютен факт. Подкрепям вашето твърдение и съм сигурен, че това ще е последният случай, в който ще се получи такова комуникационно неразбиране.

Водеща: Защото си спомням, че и на Вас Ви липсваше комуникация по темата за пенсионната реформа в края на 2014г.?

Божидар Лукарски: Имаше такъв момент, но там е малко по-различен случая, защото…

Водеща: Т.е. не е ли хроничен проблема?

Божидар Лукарски: …защото всъщност, въпросът за външния дълг беше заложен още във времето, когато се гласуваше бюджета. Тогава всички го подкрепиха и нямаше хъмкане и мънкане. И сега изведнъж, един разбрал, друг не разбрал. Вярно, има подробности по отношение на дълга, има важни аргументи, които трябваше да се зададат, но принципно, беше ясно още с гласуването на бюджета, че такъв дълг ще се тегли. Случаят с пенсионната реформа беше малко по-различен.

Водеща: Пак да се хванем за политическата химия. Вие лично, като министър на икономиката, за какво настоявате и за каква част от този дълг да отиде по теми, важни за вас и за българската икономика пред финансовия министър?

Божидар Лукарски: Аз настоявам за, естествено, всеки в своя ресор настоява за повече ресурс. Аз гледам да съм реален. В интерес на истината, гледам да съм реален и мисля, че министър Горанов доста добре се справя с разпределението на перата, независимо, че не всички колеги, в това число и аз понякога, сме доволни.

Водещ: Аз искам популистки въпрос да ви задам, който мернах из нашите страници във Фейсбук. Има ли място за Министерството на икономиката, след като всичко в страната се решава от Министерство на финансите?

Божидар Лукарски: Ами това е много спекулативен въпрос. Аз бих ви отговорил, веднага също чисто популистки: Не, не всичко в страната се решава от Министерство на финансите.

Водеща: Така изглежда.

Водещ: Така изглежда, да.

Божидар Лукарски: Ами, сигурно и на англичаните така им изглежда. Чувам такива дебати, ставало е дума и при управлението на г-жа Меркел в предишни мандати същата такава спекулация. Не, това е спекулативно, има си достатъчно инструменти и в другите министерства.

Водещ: Ама икономическият министър изглежда като на подчинение на финансовия.

Божидар Лукарски: Е, това е спекулация. Не, това, че икономическият министър се разбира и работи добре с финансовия министър не значи в никакъв случай заключението, което вие…

Водеща: Добре де, но ако Ви питаме за данъци и събираемост, ще ни пратите в Министерство на финансите?

Божидар Лукарски: Естествено, че ще ви пратя в Министерство на финансите.

Водеща: Е как икономика здрава, без касови бележки в магазините, без плащания на данъци от страна на бизнеса.

Божидар Лукарски: Това е един основен инструмент за борба със сивата икономика.

Водеща: Ама къде е инструментът, при Вас ли е или при Горанов?

Божидар Лукарски: Не, инструментът е при Горанов, а отражението е при мен, в икономиката.

Водеща: Така, дайте да видим как работи.

Божидар Лукарски: Как работи?

Водеща: На практика, инструментът за борба със сивата икономика.

Божидар Лукарски: Сигурно щях да Ви отговоря на дълго и на широко, ако НАП беше към Министерство на икономиката.

Водещ: Вие самият попадал ли сте на сива икономика? Защото ние ежедневно попадаме и някак си вече не обръщаме внимание. Влизаме в магазин, купуваме без касова бележка…

Водеща: Дават ли на икономическия министър касова бележка?

Божидар Лукарски: Знаете ли, че да. Всъщност, не само от както съм министър на икономиката, но и преди, от както влязох, така, в светлината на прожекторите, изведнъж, на местата, където преди не ми даваха касови бележки, сега ми дават.

Водеща: Т.е. е полезно да сте министър на икономиката?

Божидар Лукарски: Полезно е, явно е полезно за икономиката, да.

Водеща: Добре, кажете обаче, наистина, това е много сериозен въпрос, вие, като министър на икономиката какъв механизъм имате, щом казвате, че и събираемостта, и данъците са в НАП и в Министерство на финансите. Вие какъв лост имате, така че да съборите сивата икономика. Това е ужасен проблем и той е може би, така най-сериозният.

Божидар Лукарски: Веднага ви казвам, по принцип, основният лост, свързан и със събираемостта е това, да накараме фирмите, да влязат в т.нар. прозрачен сектор. В този ред на мисли, имаме търкания, веднага ви казвам, с финансовия министър, защото ние от Министерство на икономиката, предлагаме вдигане на прага на ДДС. Фирмите, които са в момента, знаете, 50 000лв., в ЕС е 100 000 евро. Това автоматично ще вкара много от фирмите в т.нар. бял сектор, защото сега механично се разделят, бизнеси се разделят на няколко фирми, на по 3,4 фирми, които да не се регистрират по ДДС, респективно да не внасят данъци. Ето ви един лост, един механизъм, съвсем конкретен, който опровергава тезата за колаборацията между министър Горанов и министър Лукарски.

Водеща: И какъв процент от фирмите, според вас ще излязат на светло по този начин?+

Божидар Лукарски: Зависи колко ще се вдигне прагът на ДДС, защото още не сме фиксирали сумата. 100 000 евро, която е в ЕС, е също доста висока за България. Но колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух. Всъщност, тогава разделението на фирмите и този процес на вкарване в сивата икономика, ще бъде много по-труден за фирмите, които се регистрират по ДДС.

Водещ: Понеже споменахме думата колаборация, а пък по-рано говорихме за колаборация в болниците, между държавата и частниците, един въпрос още от страницата ни във Фейсбук: до кога, договорите на държавата с частни фирми ще бъде търговска тайна. Нали се плащат от всички, в крайна сметка без да знаят за какво. Делчо Славов

Божидар Лукарски: На г-н Славов ще му отговоря, че това е един чисто юридически въпрос и когато едната страна контрагент е частно дружество, трябва да защитаваме търговската тайна на частното дружество. Това, че от другата страна има държавна фирма, не значи 100%, че договорите не трябва да са търговска тайна. Друг въпрос е, че договорите, които подписват дружествата, на които принципал е Министерство на икономиката, не са някаква световна тайна, не сме се позовавали на търговска тайна и общо взето, клаузите, освен, по изрично настояване на частния контрагент не са държани в тайна. Така, че мога да кажа, че договорите, които са под шапката на Министерство на икономиката, не биха могли да се нарекат в никой случай търговска тайна в този аспект.

Водеща: Така и още от анализа на БСК, предприятията от търговията, транспорта, туризма, енергетиката, рециклирането и строителството са с най-много дългове, в тези сектори може да се очакват фалити. Вие какво виждате, като министър на икономиката и как ще се справите превантивно, да не се стига до фалити? Говорим за вътрешната задлъжнялост, това, което споменахте…

Божидар Лукарски: Ами да, аз няма да се повтарям, защото общо взето стана дума и разисквахме този въпрос. Част от този дълг, който се надяваме да бъде изтеглен ще отиде именно за това и ще възпре това, за което БСК алармира не от вчера. Това са едни изследвания, които са в един по-дълъг период от време, 2-3г.

Водеща: Да, но г-н Лукарски, това работеща икономика ли е, с изтегляне на дълг да покриваме борчове на бизнеса?

Божидар Лукарски: Много спекулативно казано, че всъщност теглим дълг. Аз казах: „част от”, нали. Работеща икономика ли е…

Водеща: Въпросът е, че пак се покриват тези задължения, не с естествения оборот на икономиката.

Божидар Лукарски: Факт е, че те са натрупани. Естественият оборот на икономиката, зависи и от тези дългове, а не основно. Всъщност главното за естествения оборот на икономиката е правната регулация и бизнес климата, който трябва нормотворчески да бъде регулиран.

Водеща: Добре.

Божидар Лукарски: Това е работа на Министерство на икономиката.

Водеща: За финал…

Божидар Лукарски: Ето Ви един инструмент.

Водеща: …за финал само кажете вече дали Ви е по мярка костюмът на министър на икономиката, 100 дни след началото на кабинета? Справяте ли се със задачите, които са ви възложени?

Божидар Лукарски: Аз…

Водеща: Питам Ви, защото знаете, че имаше съмнения в началото какви ли не…

Божидар Лукарски: Да..На този въпрос трябва…

Водеща: Спекулации по ваш адрес.

Божидар Лукарски: …на този въпрос трябва да отговорят други и всъщност аз никога не съм бил привърженик на това, да се оценявам сам. Аз съм доста критичен между другото към себе си и каквото и да ви отговоря, винаги ще ви кажа, че трябва да се справям по- добре.

Водеща: Стискаме палци.

Божидар Лукарски: Благодаря.

Водеща: Министърът на икономиката, Божидар Лукарски.

Споделете