Loading...

Никола Стоянов: България е обезпечена с газ за зимата

Никола Стоянов: България е обезпечена с газ за зимата

Водещ: Първият гост днес е министърът на икономиката и иновациите Никола Стоянов. Здравейте

Никола Стоянов: Здравейте.

Водещ: Ще говорим за инвестициите, но преди това – трагедията и взрива в Арсенал се случват в един частен завод, така или иначе. И все пак държавата може да помогне, трябва ли да контролира, каква информация имате?

Никола Стоянов: Разбира се, много съжалявам за този инцидент. Първо и съболезнования на близките на загиналите искам да изкажа. Да, Арсенал е най-големият завод в българския военнопромишлен комплекс, частен завод е. Веднага след като разбрах за случилото се, имах разговор със собственика. Предложих, разбира се, всичката помощ, която държавата може да окаже, включително и специалисти, ако има нужда, тъй като знаете, в държавния завод ВМЗ е сравнително наблизо до тях. Собственикът благодари за това, каза, че този етап няма нужда. Ще имаме сега тепърва следващите дни отново разговори с какво можем да помогнем.

Водещ: А той е каза ли какво според него се случило, разговаряхте ли за това?

Никола Стоянов: Когато разговаряхме, беше буквално половин час след инцидента. И нито той знаеше повече неща и не би искал на този етап да коментирам.

Водещ: наистина си е трагедия, хора да загиват на работното си място. Ще чакаме повече информация какво и защо се случва, дали се спазват всички правила. Но сега по темите, за които ви поканих. Този бюджет, който в момента се изпълнява, при актуализацията беше заявен като инвестиционен бюджет. Продължава ли да бъде такъв? Изобщо какво се случва с инвестициите в условията на една доста сериозна политическа дестабилизация и нестабилност у нас?

Никола Стоянов: Трябва да направим разлика между инвестиционен бюджет и инвестиции. Инвестиционен бюджет би бил по-скоро по отношение на публичните инвестиции, предвидени в него. Там аз не бих могъл да коментирам тази част от нещата, по-скоро финансовият министър. А и не искам да давам оценки на бюджети на предишни правителства. По отношение на инвестициите обаче мога да ви разкажа как стоят нещата. Както има възможност да каже и това се оказа вярно, тази криза представлява голяма възможност България. От една страна съвкупността от кризи – първата е кризата Ковид-19, пандемията, която насърчи много от европейските компании да се стигне по-близо дома, да се преместват, т. нар. nearshoring, да преместят производства, които са били в Азия или някъде по-далеч, или да сменят плановете си за откриване на такива далеч от дома, по-скоро близо, където, разбира се, България и Източна Европа като цяло е интересна дестинация. Второто обаче във връзка с войната в Украйна и енергийната криза, да я нарека, в цяла Европа. България, благодарение на усилията на служебното правителство, сега знаете в събота е откриването на интерконектора, е на път да се окаже остров на енергийна стабилност в Европа.

Водещ: Ние тук?

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: Как така? Навсякъде има газов проблем и енергиен проблем, ние сме стабилни.

Никола Стоянов: На практика след откриването на интерконектора, за което искам да поздравя колегата от МРРБ, България в голяма степен, да не кажа в абсолютно степен, е обезпечена с газ за зимата. Нещо, което много други държави, далеч по-развити от нас, в Западна Европа не могат да се похвалят. Тук, както знаете и вие, ние сме сериозен производител на електричество, там също нямаме проблеми. Така че това ще се окаже втора притегателна точка за много компании, че тук могат да разчитат на това, че енергията ще е на разположение.

Водещ: Казвате ли, че, разбира се, за индустрията е много важно, за производството това е много важно, но нали знаете, че сега голяма част от нашите зрители се питат дали ще имат проблем с отоплението, с електричеството включително, защото част от тях са и на електричество. Тоест вие казвате, че у нас газ има и ще има, електричество има и ще има – това ли е отговорът?

Никола Стоянов: Така точка, еднозначно.

Водещ: Добре, а това от гледна точка на възможността да ползваме тези блага, а цената? Каква цена очаквате?

Никола Стоянов: Разбира се, вторият фактор е цената. Както знаете в момента всичко на 250 лева за електричеството се субсидира от държавата. Битовите потребители така или иначе са на регулиран пазар, при тях в момента няма проблем. Това, което ние възнамеряваме, и аз като министър на икономиката, и както имам възможност да кажа, опитвайки се да бъда и гласа на бизнеса в правителството, от срещите ни с работодателските организации, твърдо те го заявиха и го смятам за разумно, да има и субсидии за газ. Тоест да се поставят при еднакви условия компаниите, които потребяват електричество или газ – да няма за едните да има помощи, за другите – не. Но по-важното в случая, че всъщност това няма да се наложи, защото ние сме уверени след отварянето и на интерконектора, че цената на микса на газта ще може да слезе под прага, който беше поставен от бизнеса…

Водещ: Бизнесът ви постави колко?

Никола Стоянов: 250 лева.

Водещ: И вие казвате, че сега, когато потече азерска газ…

Никола Стоянов: Вече потече.

Водещ: Така. Цената няма да надвиши 250 лева.

Никола Стоянов: Няма да надвиши 250 лева, да.

Водещ: Тоест няма да има субсидии за бизнеса, защото те ще получават на цена, която за тях е приемлива.

Никола Стоянов: Точно така.

Водещ: А хората, които се отопляват с парно, за тях каква ще бъде цената? Очаквате ли газът там да се повиши цената и хората да трябва да плащат много по-скъпо парно тази зима?

Никола Стоянов: Аз не бих искам в много детайли да се впускам, тъй като това не е моя ресор. Но ако цената, както ви казах ,така ще бъде, задържи тези нива, които ние на бизнеса ще гарантираме, същото е и за топлофикациите. Тоест реално, вие знаете вече, за октомври има сериозен спад, а аз очаквам да се задържат тези нива и тези цени.

Водещ: Помним, че когато откривахте интерконектора, се заговори за един бартер – ток срещу газ или газ срещу ток. Какъв е този бартер, с кого ще правим този бартер? И какъв е смисълът от това?

Никола Стоянов: За бартера ток срещу газ се заговори всъщност по време на визитата ми в Азербайджан, преди около месец. Сега при откриването на интерконектора и разговорите на двамата президенти тази идея се доразви в бартер на газ срещу готова продукция. За да ме разберат зрителите ще дам пример. Ние имаме два големи торови завода. Азербайджан е голям износител на тор. Обаче да пренасяш газ или да транспортираш газ е доста по-евтино от това да транспортираш тор. Тоест, ако те снабдят директно тяхната компания с газ, примерно от български торов завод, може срещу тази газ да получат директно тор, тук вече в Европейския съюз, няма нужда да го пренасят от Азербайджан до тук. По този начин за тях ще е по-изгодно, тъй като ще спестят новото логистиката, от друга страна това пък ще гарантира добри условия на наши торови заводи, които бяха много повлияни и това са енергоемки производства, изключително енергоемки, съответно много силно повлияни от цената на газта. И ще им позволи те да работят на пълен обем, да не съкращават хора и въобще да се разгръщат дори, тъй като доста торови заводи в Европа затварят именно заради цените, и затвориха вече заради цените на газта. Ние тук по този начин се опитваме също да гарантираме устойчивост на нашите торови заводи.

Водещ: Добре, разбирам, че най-вероятно няма да се наложат компенсации в индустриалния сектор, защото цената на газа ще е нормална. Да очакваме неувеличение на цената на парното, заради отново…

Никола Стоянов: Трябва регулатора да питате. Аз мога да кажа, че цената на газа ще остане в тези рамки.

Водещ: Това са добрите новини. И другото което разбрах от нашия разговор е, че вие очаквате на база на това, че ще бъде спокойна зимата, ще има газ, ще има ток, да дойдат инвеститори. Това е надежда, или някой заявил, че вече има интерес? Защото и аз се надявам на много неща, обаче не винаги се случват.

Никола Стоянов: Ако сте забелязала, аз съм изключително предпазлив по тези теми. Не става дума за надежда. Бях минала седмица в Германия, днес има среща с британски бизнес, много голяма група. Напротив, интересът е много голям. Разбира се, енергийната сигурност един от факторите. Най-сериозният фактор на България е българските таланти. Тъй като компаниите, с които разговаряме, които вече така с много напреднал етап, до края на месеца съм поканил даже някои от тях и ще бъдат оповестени вече имена и официално инвестиции, те идват в България по много фактори, но основният е, че търсят българските таланти.

Водещ: А политическата дестабилизация не е ли проблем? Защото слушах и Левон Хампарцумян, който каза – а защо облакът на Гугъл отиде в Гърция, при условие, че нашият интернет е най-бърз, един от най-добрите в Европа, при условие, че нашите IT специалисти са едни от най-добрите в Европа и в света. Това съотношение между политическа стабилност, дестабилизация, предсказуемост и условия, как се съвместява с вашите надежди?

Никола Стоянов: В момента не са надежди, а увереност, наистина. В момента единственият сериозен проблем, който аз виждам в работата ни по отношение на привличане на инвестиции, е политическата нестабилност в България Факт, това е проблем. Без да искам да влиза в диалог с г-н Хампарцумян, облакът на Гугъл отиде в Гърция, когато в България имаше все още политическа стабилност. Мина време от тогава, когато се взе това решение, и не е сега в момента, каквато е ситуацията. Но политическата нестабилност е единственият сериозен проблем, който в момента при разговорите ми с компаниите се изтъква. Разбирам ги. Това, което аз правя като служебен министър, е да ги уверя, че българската политика по отношение привличане на инвестиции, няма да се промени, независимо кое правителство и кой ще е следващият министър. Това са национални интереси и те ще останат.

Водещ: Включително и ако е служебно правителство с по-дълъг мандат?

Никола Стоянов: Включително и ако е служебно, да. Би трябвало за мен да няма значение кой е министър, това е интересът на България.

Водещ: И сега има ли ръст на индустриалното производство?

Никола Стоянов: Ръст на индустриалното производство има спрямо нивата от миналата година.

Водещ: Права е значи Корнелия Нинова, когато беше министър да говори за това и да показва справка, и да твърди, че всъщност нещата са добре

Никола Стоянов: Не…

Водещ: Не е ли така? като кажа Нинова, веднага нещата стават различни при вас.

Никола Стоянов: Между това, че има ръст спрямо миналата година и дали нещата са добре, просто това са две различни неща.

Водещ: Ръстът не показва ли, че нещо е по-добре от преди.

Никола Стоянов: Показва, че се подобрява, но не, че е добре. защото, ако се сравни с преди две години, преди пандемията, може би числата ще са други. Просто миналата година, излизайки от пандемията, числата бяха доста ниски, това е истината. Хубаво е, че растем, похвално е, но хората мисля, че и сами, всеки по собствения си бюджет може да оцени дали май месец, когато бяхме първи по ръст на индустриалното производство, е усетил, че сме цъфнали и вързали, така да го кажа.

Водещ: Как трябва да усетим, че сме цъфнали и вързали? Кога ще усетим? Като ни станат високи заплатите или какво?

Никола Стоянов: Когато много българи, които са в чужбина, започнат да се връщат. Тогава ще го усетим.

Водещ: Това е един критерий, който е много труден за изпълнение, мисля аз.

Никола Стоянов: Не е толкова труден. Истината е, че ако се работи добре, е постижим.

Водещ: Споменах Нинова, вие се усмихнахте, аз се усмихнах. Затова сега ще ви попитам направо – знаете нейния упрек, вашата вражда, така да я наречем, и тя е факт. От БСП смятат, че вие, служебното правителство и конкретно вие, сте част от проблема на БСП, за да загуби част от избирателите си. И работите срещу това Нинова да бъде компрометирана, и БСП да няма достатъчно влияние

Никола Стоянов: Имах възможност много пъти да го кажа – нямам никаква вражда г-жа Нинова. Даже в изявите ми, когато е възможно, гледах да спестявам дори името и като предишен министър на икономиката. Истината обаче е следната – аз не съм първо човек, а и не мога да си го позволя, когато виждам нещо нередно, да не го каза. И ще ви дам пример. Кинтекс един или два дена бяха превели парите, след като вече аз бях министър, и какво стана, когато питаха г-жа Нинова – тя каза – това не е в моя мандат. Представете си, ако бях изчакал два месеца, да дойдат изборите, досега нищо да не вадя от всичките неща, които намерих – договори, юридически, с които са източвани дружества, пък загубени документи – 75 млн. ще загуби ДКК, пък вили наемани, пък обезщетения за хора, какво ли не. Ако тези всичките неща ни ги бях изкарал, бях изчакал изборите и сега да ги кажа, тя щеше да каже – това е по негово време, той вече два месеца е министър.

Водещ: Всеки документ има дати. Факт е, че онези пари са по времето, когато вие бяхте министър.

Никола Стоянов: Да, но от ръководство, назначено от нея, подготвено е всичко преди това. И на следващия ден, след като аз съм станал министър, факт е преводът, да. Това, което исках да кажа, е, че аз нямам вражда с нея по никакъв начин, нито имам някакви политически пристрастия. Дори в екипа ми, ако видите, има и хора от БСП. Ако конкретно за БСП говорим. Аз съм на страната на истината.

Водещ: те смятат, че служебното правителство е във вражда с БСП. И работило за компрометирането им.

Никола Стоянов: Ако така го разглеждат, значи, че те сами са работили срещу себе си, по начина, по който са управлявали министерството и дружествата. Аз не съм ги карал да ги правят тези неща. Но аз не мога да ги спестя, когато ги намирам. Аз имам отговорност като министър.

Водещ: Казват например също така, че най-големите рокади и най-големите уволнения са във вашия ресор, именно заради този реваншизъм, както те подозират. Ето, сега се сещам, смяна на членове на Комисията за защита на потребителите, което по политически причини, според тях, и според интереси на производители, включително и на райски газ.

Никола Стоянов: Вижте, аз в началото имах възможност да кажа – навсякъде ще разгледам конкретните назначения. Не съм работил ангро, всички до уволня подред. Напротив, на много места съм оставил хора, включително и част от съветите, които са подменени, съм оставил хора от предишните съвети.

Водещ: А тези защо ги сменихте? Какъв е критерият вие да сменяте хора?

Никола Стоянов: Критерият е дали си вършат работата, еднозначно. Където видя хора, които не отговарят на условията, а са назначени на позиции, защото такива много намерихме, да не казвам с какви образования…

Водещ: Кажете едно. Винаги е добре да се подкрепят…

Никола Стоянов: Имаше през продавачки, таксиметрови шофьори и т.н.

Водещ: Които какво правят?

Никола Стоянов: Които са по съвети на директори, които управляват пари. Но по-важното е следното. Първо, всички уволнения, които бяха направени от предишния министър, са на хора избрани с конкурс. Аз какво направих? Навсякъде, където съм сменил някой, са пуснати конкурси и вървят в момента. Тоест ще бъдат избрани по прозрачен начин нови ръководства, както и по закон с конкурс, а не – аз съм два месеца сега министър и навсякъде пусна конкурс, имах възможност, тя е била осем месеца, как един конкурс не пусна, освен накрая, юли месец, с тридневен срок, от петък до понеделник подаване на документи. Има такива, които съм освободил, които са с конкурс, така да го кажем, когато в петък излиза конкурсът и до понеделник имаш срок да си подадеш документите. За мен не е въпросът да сменя някакви хора. Аз имам отговорност как ще се управляват дружествата. Твърдото ми убеждение е, че за да се управлява едно дружество добре, то си зависи от управителите. Няма кой друг да управлява. Не ги управлява министърът. Аз съм дал на всички свобода да действат. Но според закона.

Водещ: Тоест вие отказвате да приемете упрека, който тя има, че вие сте назначен именно защото имате реваншистко отношение заради вашето уволнение, да ѝ отмъстите.

Никола Стоянов: Вижте, аз в това министерство съм много преди г-жа Корнелия Нинова да ме уволни от ВМЗ. Не съм от тази година, или от вчера, или от онзи ден. Имах възможност да коментирам, най-вероятно това, че имам опит в министерството, познавам огромна част от администрацията, а не това дали някой ме е уволнявал. Вече не помня кой, но мисля, че и по времето на Бойко Борисов са ме уволнявали.

Водещ: Финален въпрос. Какво се случва с проверката в Кинтекс? ДАНС нали влезе там, имате ли информация?

Никола Стоянов: Нямам допълнителна информация. Очаквам от ДАНС…

Водещ: Не се ли интересувате? Все пак сте в тесни връзки с Кинтекс.

Никола Стоянов: Интересувам се, не само за Кинтекс, а за много от предприятията съм подал сигнали. И наистина се интересувам, защото очаквам, че тези сигнали вече са в прокуратурата. А някои са до КПКОНПИ. Нямам обратна връзка с резултати, защото аз съм подал документи. Черно на бяло е, всичко се знае. Особено имаше много лесни случаи. КПКОНПИ да се установи пряка родствена зависимост, мисля, че не е работа за един месец.

Водещ: Между кого и кого, припомнете.

Никола Стоянов: Ставаше дума за юридическите договори, които изведнъж всичките дружества сключват с една кантора, която ние имаме сигнал, че има пряка родствена връзка с шефа на кабинета на г-жа Корнелия Нинова в МС.

Водещ: И нямате отговор.

Никола Стоянов: Не. Което ме озадачава наистина.

Водещ: А това конфликт на интереси ли е, да работиш с някой, на когото твоят началник на кабинет има някаква…

Никола Стоянов: Ако изведнъж всички дружества от системата, а и от Министерството на земеделието, разбрахме, Фонд Земеделие, който е с министър то същата партия, изведнъж решат да сключат договори с една конкретна кантора, и тази кантора е в пряка родствена връзка с ръководен кадър, шеф на кабинет, не знам за вас дали е морално.

Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор.

Споделете