Loading...

Министър Караниколов се срещна с еврокомисар Елжбета Биенковска

Министър Караниколов се срещна с еврокомисар Елжбета Биенковска

Министърът на икономиката Емил Караниколов се срещна с еврокомисаря на вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска. Срещата се състоя днес в Министерството на икономиката и на нея бяха обсъдени теми, свързани с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

По време на разговорите министър Караниколов изтъкна, че в момента се работи по програмата на българското председателство и в нея конкурентоспособността е един от основните приоритети. „В тази връзка подготовката на Обща стратегия за индустриална политика на ЕС и приемането й по време на българското председателство през 2018 г. ще бъде основна цел“, каза министърът. Той допълни, че се очаква и развитие на законодателната процедура за Правителствените сателитни комуникации. Инициативата засяга политиките за сигурност, отбрана и космос и е включена, както в Европейската космическа стратегия, така и в Европейският план за отбранителни действия.

По време на срещата икономическият министър подчерта, че ще се работи и за нова дефиниция за малките и средни предприятия. „България се придържа изцяло към тази препоръка, съгласно тази дефиниция ще се усвояват средствата за подкрепа за малките и средни предприятия (МСП) чрез Европейските структурни фондове в страната“, каза още той.

Министърът на икономиката Емил Караниколов уведоми еврокомисар Биенковска, че основна задача ще бъде и работата по Европейския фонд за отбрана и отбранителна политика на ЕС. „В него се предвижда ЕС да насочи значителни средства в областта на отбраната и изграждането на условия за развитие на отбранителната индустрия. Предвижда се това да доведе до развитие на иновациите, трансфер на технологии и осигуряване на работни места в тази индустрия“, подчерта Караниколов.

По време на срещата двамата се обединиха около позицията, че малките и средни предприятия (МСП) биха могли да намерят място във веригата на доставки в сектора на отбраната, както и да работят усилено за финансиране с европейски средства. Министър Караниколов изрази надежда, че с общи усилия ще успеем да реализираме едно успешно председателство.

Споделете